Connect with us

technokrata

Antivírus: Budapesten a nagyok

Dotkom

Antivírus: Budapesten a nagyok

A magyar fővárosban tartja soron következő találkozóját az AMTSO.

Az AMTSO-t (Anti-Malware Testing Standards Organization, Antivírus Tesztszabványosítási Szervezet) tavaly januárban hozta létre közel két tucatnyi neves IT biztonsági cég és független tesztközpont azzal a céllal, hogy világszerte egységes, szigorú irányelvekre alapozzák az antivírus szoftverek tesztelését. A VirusBuster mellett az alapító tagok között volt az AVG, az Avira, a Bit9, a BitDefender, a Dr. Web, az Eset, az F-Secure, a G Data, a Hispasec, az IBM, a Kaspersky, a McAfee, a Microsoft, a Norman, a Panda, a PC Tools, a Sana, a Secure Computing, a Sophos, a Symantec és a Trend Micro. Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője tagja a szervezet igazgatótanácsának.

Régen megfogalmazódott már az ágazatban az egységes tesztmódszertan iránti igény. A cégek úgy érezték: a tesztelési eljárások nem követik az antivírus szoftverek működési mechanizmusának fejlődését. A programok egyre összetettebbek lettek, a rosszindulatú programváltozatok száma az elmúlt években exponenciálisan nőtt. Mindezzel a tesztek sok esetben nem tartottak lépést, s így nem tudják megfelelően mérni a termékek hatékonyságát. Ezért nem egyszer hiányos, pontatlan vagy félrevezető teszteredmények jelentek meg. Ezt a helyzetet szeretné mielőbb megszüntetni az AMTSO.

Soron következő, májusi találkozójukon a tagok a tervek szerint véglegesítenek és kibocsátanak több dokumentumot. Többek között a következő anyagok szerepelnek a napirenden:
– Útmutató kártevőminták gyűjtéséhez – Még tapasztalt tesztelők számára sem könnyű feladat, hogy tesztjeikhez megfelelő kártevőminta készletet gyűjtsenek, illetve tartsanak naprakészen. Az útmutató nagyban segítheti ezt a munkát.
– Tesztek tesztelése – Az AMTSO egyértelmű tesztértékelési irányelvek közzétételével igyekszik objektívvé, átláthatóvá, összehasonlíthatóvá tenni az antivírus-teszteket.
– Kártevőminták validálása – A jó teszthez nélkülözhetetlen az ellenőrzött, helyes kártevőminta-készlet. A tanulmány segít a kutatóknak annak megállapításában: megfelelő tesztkészlettel dolgoznak-e.
– A teljes termékteszt és egyedi teszt közötti különbség – Nagy különbség van a teljes terméktesztelés és egy-egy vírusellenőrző-modul önálló tesztelése között. Az AMTSO tanulmánya megvizsgálja, miben is különbözik a kettő, s felvázolja a helyes tesztelési elveket.
– A dokumentumokban használt szakkifejezések értelmező szótára.

A május 6-án és 7-én zajló esemény házigazdája a VirusBuster, helyszíne a Radisson SAS Béke Hotel.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek