Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az IFS szerint a projektközpontú szektorok menthetik meg az ERP-piacot

Dotkom

Az IFS szerint a projektközpontú szektorok menthetik meg az ERP-piacot

A tavaly ősszel kirobbant pénzügyi válság hatására kialakult recesszió eredményeképpen a legtöbb ERP-szállító legjobb esetben is az it-beruházások eltolódására, a folyamatban lévő projektek lelassulására számít. Vannak azonban olyan területek, melyek esetében a gazdasági visszaesés várhatóan kevésbé veti vissza a beruházási kedvet.

A projektközpontú működés támogatása az ERP-szállítók számára lehetőség a visszaesés átvészelésére, adott esetben a piaci pozíció megszilárdítására, javítására. A globális trendek miatt ugyanis a hagyományosan projektközpontú szektorokat kevésbé érinti negatívan a visszaesés, így az ezekbe a szektorokba tartozó cégeknél az it- beruházások visszafogására is kevésbé kell számítani, sőt sok vállalat éppen most látja elérkezettnek az időt a fejlesztésre vagy most kényszerül rá arra.

A trendeket az IFS eredményei is alátámasztják, ugyanis a tavalyi évben alapításának 25. évfordulóját ünneplő ERP-szállító 2008-ra vonatkozó éves jelentésében hétszázalékos nettó árbevétel-, valamint 25 százalékos üzemieredmény-növekedésről számolt be, noha a pénzügyi válság már javában éreztette hatását a tavalyi év utolsó negyedében, ráadásul a negyedik negyedév az ERP-szállítóknál alapvetően befolyásolja az egész éves eredményt. A kedvező számokat a társaság többek között azzal magyarázza, hogy az új licencértékesítések 70-80 százaléka a légi- és hadiipari, valamint különféle projektközpontú, például EPCI (Engineering, Procurement, Construction and Installation), azaz összetett kivitelezéssel foglalkozó ügyfelektől származik, melyek tevékenysége magában foglalja a műszaki tervezést, beszerzést, építést, telepítést.

A hadiipar mellett az infrastruktúra-fejlesztés lesz a hajtóerő – jósolja az IFS. A világban tapasztalható feszültségek növelik a biztonság iránti igényt, ugyanakkor a nehéz gazdasági helyzet nem teszi lehetővé a védelmi kiadások növelését. Az egyetlen járható út tehát a hatékonyságnövelés marad, többek között ezért is növekedett meg a karbantartási és logisztikai informatikai megoldások iránti igény a különböző országok haderői részéről, legutóbb, tavaly év végén például az új generációs F-35-ös vadászgépek IFS Applications alapú karbantartó és logisztikai rendszerének bővítéséről döntött a Lockheed Martin.

A hadiipar mellett az energiaszektor a projektközpontú tevékenységek másik katalizátora. Egyrészt nemzetközi irányelvek szabályozzák, hogy évente milyen mértékben kell emelniük az egyes országoknak a megújuló energiaforrások részarányát, másrészt pedig amelyik ország teheti, megpróbálja enyhíteni energiafüggőségét (gondoljunk csak a nemrég Oroszország és Ukrajna között zajló gázvitára, illetve annak következményeire). Ennek megfelelően növekvő vagy legalábbis stabil kereslettel számolhatnak a különféle alternatív energiaforrásokkal üzemelő erőműveket kivitelező projektközpontú vállalatok, de az ezekhez projektalapon berendezéseket előállító cégek is. Az energiafüggőség enyhítése tekintetében az új lelőhelyek kutatása többek között új fúrótornyok, csővezetékek építését indukálja, mely szintén stabil piacot jelent az ilyen infrastruktúra-fejlesztéssel foglalkozó kivitelezőknek. Az említett beruházások sokszor kormányzati megrendelésre készülnek, és hosszú távú fejlesztési stratégia részei, így a recesszió nem szükségszerűen veti vissza ezeket.

Weiszbart Zsolt, az IFS Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint Magyarországon is élénkül az érdeklődés a projektközpontú megoldások iránt. A társaság az ügyvezető elmondása szerint egyébként több mint háromszáz projektközpontú referenciával rendelkezik világszerte, Lengyelországban és Skandináviában az erőművek számára, Norvégiában az olaj- és gázipari, illetve kikötői infrastruktúra-fejlesztők, -üzemeltetők számára kínált ERP-megoldások területén vezető szállítónak számít.

A globális trendek miatt a hagyományosan projektközpontú szektorokat kevésbé érinti negatívan a visszaesésProjektközpontú gyártás EsztergombanAz esztergomi Hafi Industries Gépgyártó Kft. 2008 elején döntötte el, hogy IFS Applications ERP-rendszert vezet be projektközpontú gyártó és kivitelező tevékenysége támogatásához. A cég egy osztrák-liechtensteini vállalatcsoport része, mely főleg a közép-kelet-európai országok piacaira koncentrál. A vállalatcsoport a legkülönfélébb alkalmazási területekre szállít kompresszorokat és egyéb berendezéseket, beleértve a sűrített levegős, vákuum-, gáz-, környezet-, valamint hűtéstechnológiai felhasználásokat. A Hafi tevékenységi köre felöleli a tervezést, gyártást, a telepítésre kész berendezések beüzemelését, az értékesítés utáni szolgáltatásokat, javítást, alkatrészellátást. Az IFS Applications pénzügy-számviteli, disztribúciós, termelésirányítási, dokumentumkezelő, valamint projektkomponenseinek bevezetése 2008 májusában kezdődött el a cég esztergomi telephelyén, ezek 2009. január végén indultak éles üzemben. Jelenleg a karbantartási megoldás bevezetése zajlik, melyet várhatóan áprilistól használhat élesben a cég.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés