Connect with us

technokrata

Leépítések: az elbocsátottak többsége lopja a céges adatokat

Dotkom

Leépítések: az elbocsátottak többsége lopja a céges adatokat

A vállalatoknál hiányzik az adatvesztés megakadályozását megfelelően szolgáló szabályozás – áll a Ponemon Institute és a Symantec közös tanulmányában. Az elemzés szerint a volt alkalmazottak 59 százaléka ismerte be, hogy bizalmas céginformációkat lopott el, például a vevők kapcsolati listáját.

A tanulmány a munkahelyüket 2008-ban elvesztő vagy kilépő alkalmazottak körében végzett felmérés eredményein alapul. Az is kitűnik belőle, hogy ha a válaszadók munkahelye jobb szabályokat és módszereket vezetett volna be az adatvesztés megakadályozására, az ilyen adatlopások nagy része megelőzhető lett volna.”A felmérés megállapításait vészjelként kell tekinteni a gazdaság minden területén: a kényes adatok az alkalmazottal együtt sétálnak ki az ajtón. Még ha nem is áll küszöbön egy leépítés, a cégeknek jobban oda kell figyelniük arra, hogy ki férhet hozzá a kényes üzleti információkhoz” – nyilatkozta Larry Ponemon, a Ponemon Institute LLC elnöke és alapítója.

A céges adatok eltulajdonítását beismerő válaszadók 61 százalékának kedvezőtlen képe van korábbi munkaadójáról. A leggyakrabban eltulajdonított nyilvántartások közé az e-mail-listák, az alkalmazottak adatai, a vevők kapcsolati adatait tartalmazó listák és nem pénzügyi információk tartoznak. Bár a válaszadók sokféle területen dolgoztak, legtöbbjük a pénzügyi szolgáltatások területén volt alkalmazásban.

A tanulmány szerint a válaszadók 53 százaléka cd-re vagy dvd-re, 42 százalék usb-memóriára töltött le információt, 38 százalékuk pedig privát e-mail-címére küldött csatolmányt. A válaszadók 79 százaléka szerzett meg adatot munkaadói engedély nélkül. A képhez hozzátartozik, hogy a válaszadók 82 százaléka szerint a munkáltatók nem számoltatták el őket távozásuk előtt a papíralapú vagy elektronikus dokumentumokkal, és 24 százalékának távozása után is megmaradt a hozzáférése a munkáltató intranetjéhez.”A leépítés során elkerülhető az adatvesztés. Meg tudjuk akadályozni, hogy az alkalmazottak e-mail-címükre bizalmas tartalmat küldjenek vagy azt letöltsék usb-memóriára” – hangsúlyozta Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke. Hozzátette, a cégeknek adatvesztést megakadályozó technológiát kell bevezetniük, hogy tudják, hol találhatók a kényes adatok, hogyan használják azokat és megakadályozhassák a másolásukat, letöltésüket vagy a cégen kívülre történő elküldésüket.

A leggyakrabban eltulajdonított nyilvántartások közé az e-mail-listák, az alkalmazottak adatai, a vevők kapcsolati adatait tartalmazó listák és nem pénzügyi információk tartoznakSzólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp