Connect with us

Hirdetés

technokrata

Háromnegyedével esett a Samsung profitja

Dotkom

Háromnegyedével esett a Samsung profitja

Siralmas első negyedéves eredményadatot tett közzé a Samsung Electronics, Dél-Korea legnagyobb vállalata, ám a tavalyi negyedik negyedév veszteségéhez és az elemzői várakozásokhoz képest még így is jól teljesített.

A világ legnagyobb memóriachip-, illetve lcd-képernyő-gyártója 612 milliárd von (458,1 millió dollár) nettó nyereséget könyvelt el, ami 72 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, de jobb az 149 milliárdos várakozásoknál. Az üzemi profit 148 milliárd von lett, ami sokkal magasabb a 152 milliárdos veszteséget váró elemzői előrejelzésnél. Az 18,6 ezer milliárd vonos árbevétel szintén jobb a prognózisnál. A negyedéves eredmények alapján arra számítanak a szakértők, hogy a vállalat éves nyeresége a 2008-as felére, 2,7 ezer milliárd vonra csökken.

A félvezetőgyártás üzemi veszteségrátája 17 százalékra romlott a negyedik negyedéves 14 százalékról, illetve a 2006-os 31 százalékos pozitív rátáról. Ez mutatja, milyen szélsőségesen ingadozik a memóriachipek (DRAM) ára. Az iSuppli számítástechnikai piackutató cég, amely szerint rövid távon zsugorodni fog a DRAM-piac, úgy véli, hogy idén az árak a túlkínálat ellenére stabilizálódni fognak.

Az lcd-képernyők veszteségrátája 8 százalék volt a negyedévben, ami megegyezik az október-decemberivel. A Samsung ennek ellenére teljes kapacitással üzemelteti lcd-gyártó sorait a folyó negyedévben, ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy ha konkurensei is hasonlóan cselekednek, akkor ismét eshet a lapos képernyők ára.

Az elmúlt negyedév pozitív meglepetése, hogy a társaság 12 százalékos – a múlt év véginél 2 százalékkal magasabb – profitrátát realizált a mobiltelefon-gyártáson. A Samsung a Nokia után a világ második legnagyobb mobilkészülék-gyártója, és nagy ellenfele 27 százalékos árbevétel-csökkenésről számolt be első negyedéve után.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés