Connect with us

technokrata

Évi 360 milliárd forint tűnik el a tanácsadás jogcímén

Dotkom

Évi 360 milliárd forint tűnik el a tanácsadás jogcímén

A Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (VTMSZ) április 21-én megtartott éves közgyűlésén úgy határozott, hogy a szakma hírnevének visszaállítása érdekében szakmai kamarává kíván átalakulni.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a rendelkezésre álló piaci információk szerint a vezetési tanácsadási szolgáltatások beszerzésének hazai gyakorlata sok esetben nem felel meg az etikai és szakmai kritériumoknak. A KSH 2007-es adatai szerint például 487 milliárd forintot könyveltek el a cégek üzletviteli tanácsadás címén, ebből azonban mindössze 120 milliárd forinttal tudnak elszámolni. Vagyis a VTMSz-be tömörült, illetve az ismert, ám tagsági viszonnyal nem rendelkező tanácsadócégek éves árbevétele ennyit tesz ki, azaz körülbelül 360 milliárd forint felhasználása ismeretlen. “Ez rendkívül ártalmas a szakma hírnevére, hisz sokan a pénzmosás formájával azonosítják a tanácsadást, és ők a szolgáltatásnak csak ezt a formáját ismerik. Ez a több százmilliárdos gyanús összeg lehetett pénzmosás, korrupciós díj vagy egyéb. Bármelyik is, mindenképp ártalmas a szakma jövőjére nézve” – nyilatkozta Kornai Gábor, a Szövetség elnöke.

A Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetsége ezért úgy döntött, hogy 2014-15-re a szövetséget a szakma, a tanácsadói hivatás érdekvédelmi szervezetévé, szakmai kamarává szervezi át. “Célunk, hogy az évente közel 500 milliárd forint értékű tanácsadásból származó bevétel transzparens részét megkülönböztessük. Ha ennek az egyetlen módja az, hogy zártkörű legyen a kamarai tagság, akkor ily módon fogjuk magunkat elkülöníteni a gyanús 360 milliárdos résztől” – tette hozzá az elnök.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák