Connect with us

technokrata

Nagy bajban vannak a japán elektronika nagyjai

Dotkom

Nagy bajban vannak a japán elektronika nagyjai

Továbbra is megszenvedik a válságot a japán elektronikai vállalatok: a Sony Ericsson, a Toshiba és a Hitachi is veszteséget jelentett az elmúlt időszakban.

A Sony Ericsson 293 millió eurós nettó veszteséggel zárta az első negyedévet, szemben a 2008-as 133 milliós nyereséggel. A vállalat forgalma 36 százalékkal, 1,7 milliárd euróra esett vissza, összesen 14,5 millió mobilkészüléket értékesítettek, 35 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A Nokia, a Samsung és az LG után a negyedik helyen álló mobiltelefon-gyártó piaci részesedése 8-ról 6 százalékra zsugorodott. A társaság a korábban bejelentett 480 millió eurós takarékossági program mellett tovább farag a költségekből és megválik kétezer, részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazottjától. A Toshiba a Sony Ericssonnál is magasabb, mintegy 350 milliárd jen (3,5 milliárd dollár) mínuszra számít a március 31-én zárult üzleti évben, ami hét éve a legrosszabb teljesítmény. Takarékossági programja jegyében a vállalat már 4500 időszaki munkásától volt kénytelen megválni és 2010 márciusáig újabb 3900 fő elbocsátását jelentette be a múlt héten. A cég júniusig 500 milliárd jennel (5 milliárd dollár) tervezi tőkéjének megemelését, 300 milliárd értékben új részvényeket bocsátana ki, 200 milliárdért pedig alárendelt kölcsöntőke-kötvényt értékesítene pénzügyi intézetek részére. A Hitachi gyárbezárással spórol: a veszteséges üzleteket és üzemeket felszámolják, a járműipari és a fogyasztói elektronikai üzletágat pedig leválasztják az anyacégről. Az intézkedésektől 500 milliárd jent remél a vállalat. Az átalakításokat már korábban megvalósító Panasonic a termelői kapacitás csökkentésével harcol a mínuszok ellen.

A vevők eltűnését költségcsökkentéssel, elsősorban elbocsátásokkal, gyárbezárásokkal próbálják ellensúlyozniSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák