Connect with us

Fapados netbook – fapados vevőknek

Dotkom

Fapados netbook – fapados vevőknek

Fapados Windows 7-tel akarja meghódítani a netbookpiacot a Microsoft.

A Microsoft Corp., a világ legnagyobb szoftverfejlesztője azt tervezi, hogy megalkotja fő terméke, a Windows operációs rendszer netbookokra szánt, fapados változatát. Az ősszel piacra kerülő Windows 7-et lebutítva ajánlanák fel a legkisebb, legolcsóbb, főként internetezésre használt komputerek gyártóinak. Ezeken egyszerre csak három alkalmazás működne, aki ennél többet akarna, annak rá kellene fizetnie a netbook bolti árára.

A szoftveróriásnak komoly gondot okoz a netbookok előretörése, mert azok olcsósága miatt nem tudja velük együtt értékesíteni a konkurenseihez képest drága Windowst. Főként emiatt csökkent 8 százalékkal az alapprogram hozzájárulása a vállalat árbevételéhez a decemberben végződött negyedévben, miközben a Windows hozza a cég üzemi profitjának több mint felét. Szakértők szerint a netbookhatás még látványosabb lesz a január-március periódusban.

A Microsoftnak ugyan sikerült megtartania dominanciáját a netbookok piacán az elmúlt évben, de ezért nagy árat fizetett. Először is legújabb programját, a Vistát nem tudja ezekkel a gépekkel együtt értékesíteni, mert a kis netbookok nem elég erősek annak futtatásához. Ezért a korábbi változatot, a Windows XP-t kínálja – erősen leértékelt áron. Csak így tud lépést tartani az ingyenes Linuxon alapuló versenytárs programokkal.

A vállalat nem közöl adatokat, az ügyhöz közel álló forrásokból azonban a World Street Journal úgy tudja, hogy a vállalat kevesebb mint 15 dollárt kap az XP-ért netbookonként, miközben az asztali és hagyományos hordozható PC-ken futó Vista darabonként 50-60 dollárt hoz a konyhájára.

A Windows 7 állítólag alkalmas lesz netbookos használatra, és Starter névre keresztelt fapados változata megbízhatóbb és könnyebben kezelhető lesz, mint az XP. Csak hát míg az utóbbi minden tudását nyújtja alapáron, addig a Starter a három alkalmazás limitjén felül még gyengébb grafikus felületet is kínál, mint a teljes Windows 7. A Microsoft sem a fapados változat árát, sem a teles program megszerzésének felárát nem közli.

A tajvani Acer Inc., az egyik legjelentősebb netbookgyártó szakértője úgy véli, gondokat jelenthet a gépek eladása, ha a vevő tudja, hogy azokon lebutított operációs rendszer fut. A cég azt tervezi, hogy különböző felszereltségű netbookokat fog kínálni. Abból indulnak ki, hogy a vevők jelentős része hajlandó lesz többet fizetni, ha a Windwos 7 többet tud, mint az XP. Ugyanakkor a netbookok legvonzóbb tulajdonsága olcsóságuk, ami behatárolja áruk növelését.

Az Intel szkeptikus a fapados Windows tervével kapcsolatban. A világ legnagyobb chipgyártója részt vett a Moblin nevű Linux-alapú operációs rendszer fejlesztésében, amit kifejezetten a netbookokra és más mobileszközökre, például okos mobiltelefonokra szánnak. Jim Zemlin, a Linux Foundation igazgatója úgy véli, hogy a Microsoft félelmetes kihívás előtt áll, ugyanis a komputerpiac leggyorsabban fejlődő szegmense egyre jobban hasonlít a mobiltelefon-piacra. Ennek jellemzője, hogy a távközlési cégek olcsón adják a mobilkészüléket a vevőknek, cserébe magukhoz kötik az ügyfelet. Eközben szeretik saját igények szerint átszabni a gépeken futó programokat, amitől viszont a Microsoft erősen idegenkedik.

A Microsoft viszont azzal érvel, hogy a Linuxot alkalmazó netbookoknak komoly hátrányaik vannak. Például nem lehet velük használni számos népszerű PC-alkalmazást, mint amilyen az Office programcsalád vagy az iTunes internetes zeneáruház.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő