Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mennyit érnek adataink? Egy dobozos kóla árát…

Dotkom

Mennyit érnek adataink? Egy dobozos kóla árát…

Egy dollárért is lehet már működő, pénzzel feltöltött hitelkártya adatokat vásárolni az Interneten.

A Symantec immár tizennegyedik alkalommal adta ki internetbiztonsági jelentését, amely abban különbözik az előzőektől, hogy ezúttal egy egész évet ölel át. Eszerint az elsősorban a felhasználók bizalmas adatait célba vevő, kártékony programkódok aktivitása 2008 során rekordiramban nőtt. A Symantec 2008-ban az új kártékony kódok ellen több mint 1,6 millió új azonosítót hozott létre. Ez a Symantec által valaha is létrehozott kártékonykód- azonosítók több mint hatvan százalékát jelenti; a tavalyi év során az azt megelőző hét év összes „termésével” egyenlő. A számok ismeretében nem meglepő, hogy a sárga-fekete vállalat 2008 során havi átlagban több mint 245 millió, kártékony kód által kiváltott támadást akadályozott meg világszerte.

A Symantec XIV. internetbiztonsági jelentése internetes szenzorok milliói által gyűjtött adatokból, saját kutatásból és a hackerközösség aktív megfigyeléséből származik, és az internetes biztonság állapotának világméretű képét adja. Az internetbiztonsági jelentés XIV. száma a 2008 januárja és decembere közötti időszakot vizsgálta.

A jelentés megjegyzi, hogy az új fertőzések elsőszámú forrása 2008-ban is a webböngészés maradt, és a támadók egyre inkább a testre szabott kártevőgyártó eszközöket használják a veszélyforrások létrehozására és terjesztésére. Továbbá a Symantec által a jelentés által feldolgozott időszakban észlelt összes veszélyforrás 90 százaléka bizalmas információt próbált meg ellopni. A billentyűzést naplózó képességgel bíró veszélyek — amelyek például internetbankos felhasználói azonosítók ellopására használhatók — a bizalmas információkra leselkedő veszélyek 76 százalékát tették ki. Részesedésük 2007-ben 72 százalék volt.

A feketegazdaságról szóló legújabb jelentése adatainak felhasználásával a Symantec megállapította, hogy az ellopott adatok, különösen a hitelkártya- és bankszámla-információk értékesítésére specializálódott, jól szervezett feketegazdaság továbbra is létezik, sőt, virul. Míg a törvényes piacokon estek az árak, a bűngazdaság termékei 2008-ban ugyanannyiba kerültek, mint 2007-ben.

A Symantec éves Internetes Biztonsági Jelentése szerint 160 és 16 000 forint közötti összegért akár teljes személyazonosságot – névvel, címmel, szu¨letési dátummal kiegészített hitelkártyaadatokat is lehet kapni. Teljesen hozzáférhető, lecsapolható, kipróbált bankszámla-hozzáférést alig több mint 200 ezer forintos áron vásárolhatnak a bűnözők. Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke a ma reggeli sajtótájékoztatón elmondta, hogy a korábbi megfigyelések szerint nagyon gyorsan eltűnik az így kiadott pénz. Ha valaki a feketepiacon vásárol bankkártya adatokat, az ennek kifizetésével a bűnözőkhöz jutó összeg kevesebb mint negyed óra alatt eltűnik a vizslató szemek elől.

A jelentés arra is rámutat, hogy a kártékony szoftverek szerzői rugalmasabban reagálnak a tevékenységüket meggátolni igyekvő intézkedések ellen. Példa erre, hogy bár a két, Egyesült Államokban gyökerező botnetnek otthont adó szolgáltatás kiiktatása jelentősen csökkentette a botnetek tevékenységét 2008 szeptembere és a novembere folyamán, a botnetek üzemeltetői más webhelyeken találtak új otthonra, és a botnetes fertőzések száma gyorsan elérte a leállítás előtti szintet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés