Connect with us

technokrata

Fizetni kell a Windows XP-s patch-ekért

Dotkom

Fizetni kell a Windows XP-s patch-ekért

Változik a Microsoft terméktámogatása.

A tegnapi nap nem csak azért volt fontos IT-körökben, mert megjelent a szokásos Microsoft frissítési csomag, hanem azért is, mert megváltozott a Windows XP terméktámogatása. Az úgynevezett „mainstream support” ért véget, ami persze nem jelenti azt, hogy a Microsoft magára hagyja az operációs rendszert használókat. A terméktámogatás átlép az angolul extended supportnak nevezett fázisba.

Mit jelent mindez? Azt, hogy 2014 áprilisáig továbbra is támogatja Redmond a Windows XP-t – a biztonsági frissítések ingyenesen lesznek elérhetők. Ám az operációs rendszer védelmén kívüli patch-eket már nem adja közre a vállalat, csak azoknak, akik ezért hajlandók fizetni. Ez utóbbi történhet előrefizetéses módszerrel, de akár update-enként is.

Mainstream support
A Microsoft gyakorlata szerint az általános terméktámogatás egy operációs rendszerhez öt évig jár – ezt lépte túl már két és fél évvel a Windows XP. Redmond ugyanis tekintettel volt azokra, akik nem akartak Windows Vistára váltani, így meghosszabbította korábbi OS-ének életciklusát (no és persze a netbookok megjelenése is közrejátszott ebben).

Igaz viszont, hogy az extra idő ellenére sem csökkent a Windows XP népszerűsége. Egy nemrég, a Dimensional Research által végzett felmérés szerint – melynek során több mint 1100 amerikai IT-szakembert kérdeztek meg – a kutatásban részt vevők 97 százaléka számolt be arról, hogy cégük még mindig használja a korábbi redmondi operációs rendszert.

Kapcsolódó információ, hogy a tegnapi nap során az Office 2003 mainstream supportja is lejárt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp