Connect with us

Hirdetés

technokrata

Dotkom

Linux-világ

Megjelent a JNode 0.

2.82.8, mely egy szinte 100 százalékosan Java nyelven írt operációs rendszer – tudósít az osnews.com. A fejlesztők elsősorban a hibajavításokra koncentráltak, de belekerült számos újdonság is. Immáron használható többek között a Jetty, a Quercus, a Groovy és a Jedit.

Frissült az XFCEA pehelysúlyú XFCE ablakkezelő legfrissebb verziója a 4.6-os. Az új verzióban jelentős változások történtek, így például megújult a beállítópanel, új hangerő-szabályozót kapott és számos jelentős átalakításon esett át az XFCE magja is. Ezeken túl persze számos elem nyelvi támogatása is javult – olvasható a projekt honlapján.

Anglia nyílt forrásra váltTom Watson digitális alkalmazásokért felelős miniszter nyilatkozata szerint ahol jobb a nyílt forrás ár/érték aránya, ott nyílt forrású megoldásokat fognak alkalmazni. Hozzátette: kerülni kell a kereskedelmi szoftverektől történő függést. A nyílt forrású alkalmazások alapvetően ingyenesek és nyílt szabványokat használnak, így szabadon módosíthatóak jogi következmények nélkül. Egyesek szerint ez a váltás évi 600 millió font megtakarítást eredményezhet – írja a BBC.

Bash 4.0 – sok újdonsággalMegjelent a Bash 4.0-s verziója, mely a nyílt forráskódú operációs rendszereken – talán leggyakrabban – használt héj legfrissebb verziója. A korábbi, 3.1-es verzióhoz képest számos újdonságot hozott. A részletes lista a program forráskódjával együtt hozzáférhető – számolt be a h-online.com.

Kész a Debian 5.0 (Lenny)Elkészült a Debian legújabb, 5.0-s változata, a Lenny. Az új verzió számos meglepetést tartogat, többek között teljes X.

Org 7.3-integrációt. A korábban csak rendszergazdák játékszerének tartott Lenny egyre “barátságosabb” a kevésbé járatos felhasználókkal is – írja a blogs.computerworld.com.

Mini energiatakarékos otthoni kiszolgálóA Marvell Semiconductor kiadott egy aprócska, Linuxot futtató otthoni szervert. Az eszköz alig nagyobb, mint egy éjszakai irányfény és csupán 5 watt a fogyasztása. Ehhez képest azonban a belsejében találunk egy 1.2 GHz-es processzort, valamint fél gigabájt memóriát is. Külső csatlakozókból találunk rajta ethernet, usb-aljzatot és egy sd- kártya-helyet. A SheevaPlug elnevezésű lilliputi szerkezet végfelhasználói ára 100 dollár – áll a linuxdevices.com cikkében.

Apró projektorA Digi-Key már elérhetővé tette apró projektorát, amelyet méreteiből fakadóan akár mobiltelefonokba is beépíthetnek a mobilgyártók. Az eszköz 71x41x14 milliméter, 5 volt tápfeszültséget igényel. A fényereje ugyan egyelőre nem túl nagy – csupán 10 lumen -, mégis nagy reményeket fűz hozzá a gyártó – közölte a linuxdevices.com.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés