Connect with us

technokrata

Kritikus hiba a Windows-ban, Excelben, Internet Explorerben

Dotkom

Kritikus hiba a Windows-ban, Excelben, Internet Explorerben

Szinte az összes főbb Microsoft szoftver patch-et kap.

A Microsoft közzétette, hogy a kedden kibocsátani tervezett patch-csomag ezúttal nyolc sebezhetőséget iktat ki, melyek közül öt kritikus fontosságú. Ezek egyike az Excel hibáját javítja, azt azonban nem tudni, hogy vajon azt a sérülékenységet szünteti meg, amelyiket már támadják. Emellett az Internet Explorer, a Windows (2000/XP/Vista/Server 2003/Server 2008) és az Office más komponenseiből is eltűnnek kritikus fontosságú sebezhetőségek.

Ismeretes, hogy tavaly októbertől Redmond már a hivatalos megjelenés előtt megosztja az IT-szakemberekkel a hibákhoz készített javítások részleteit, így a projektben részt vevő rendszergazdák hamarabb tudnak reagálni. Emellett szintén azóta létezik az úgynevezett exploitability index – ez egy olyan mérőszám, amely segít fontossági sorrendet felállítani a kiadott patch-ek között.

Az update-ek elérhetőségéről részletesen be fogunk számolni.

Microsoft veszélyesség-besorolási lista
Kritikus (critical) – Ezt a minősítést akkor kapja egy sebezhetőség, ha anélkül válik kihasználhatóvá (például egy internetes féreg által), hogy ahhoz szükség lenne felhasználói beavatkozásra. Azaz a monitor előtt ülő bárminemű tevékenysége nélkül is kiszolgáltatottá válhat a számítógép.
Fontos (important) – Hasonló körülmények esetén kapja ezt a besorolást egy szoftverben felfedezett hiba, ami annyival „tud” kevesebbet, hogy nem használható ki automatikusan. Egy ilyen sérülékenység kiaknázásához a támadónak rá kell vennie a felhasználót, hogy kattintson egy linkre, megnyisson egy weboldalat, futtasson egy csatolmányt vagy állományt.
Mérsékelten fontos (moderate) – A fentiekbe nem beletartozó hiba.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek