Connect with us

Mennyibe kerül a cybertámadások nyomainak eltüntetése?

Dotkom

Mennyibe kerül a cybertámadások nyomainak eltüntetése?

Döbbenetes pénzeket igényel a virtuális mocsok eltakarítása.

Kevin Chilton az amerikai légierő tábornoka, egyben az Egyesült Államok stratégiai parancsnokságának vezetője. Rangidősként ő nyilatkozott nemrég a Pentagont ért cybertámadások után maradt „romok” eltakarításának költségeiről, amelyek megdöbbentően hatalmas összegekre rúgnak. A magas rangú katona közlése értelmében az elmúlt hat hónap során az USA védelmi minisztériumának több mint 100 millió dollárt kellett ilyen célokra fordítania.

„A legfontosabb, hogy felismerjük, támadás alatt állunk. Ezek a támadások egészen primitívek is lehetnek – mást ne mondjak, unatkozó tinédzserek szórakoznak -, de az egész nemzetet érintő, szofisztikált formájukkal is találkozunk. Ezek között akad néhány, szervezett bűnözői körökhöz tartozó kísérlet is.” – közölte Chilton egy internetes konferencián.

Azt azonban sem ő, sem a hálózati műveletekért felelős helyettes parancsnok, John Davis nem tudta megmondani, hogy a 100 millió dollárt milyen arányban fordították a vírusok okozta károk kitakarítására, a külső támadások elhárítására és a védelmi minisztérium alkalmazottai jelentette biztonsági problémák kezelésére. Abban azonban mindkét, magas beosztású katona egyetértett, hogy a pénz elköltésének hatékonyabb módja lenne, ha az események bekövetkezése elleni védekezésre fordítanák, nem pedig a megtörtént incidensek következményeinek elhárítására.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma a tavalyi év során saját számítógépei közül ezerötszázat volt kénytelen leállítani, pusztán cybertámadás következtében. Emellett számos helyen száműzni kellett a külső adattároló eszközöket is, mivel ezek használata jelentősen hozzájárult a vírusok terjedéséhez. Hiszen az „ellenség” nem alszik: nemrég számoltunk be arról, hogy Kína hatalmas botnetet alkalmaz(ott?) kémkedési célokból. Szinte biztos, hogy az ezen PC-k jelentette fenyegetés egy részét a Pentagon volt kénytelen elhárítani.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom