Connect with us

Hirdetés

technokrata

A legkomolyabb biztonsági fenyegetések

Dotkom

A legkomolyabb biztonsági fenyegetések

Az egyre képzettebb online bűnözőktől kiinduló, minden eddiginél kifinomultabb és célzottabb internetes támadásokra hívja fel a figyelmet a Cisco Éves Biztonsági Jelentése.

Figyelemreméltó tendenciák
2007-hez képest 6,77%-kal nőtt az ismertté vált sebezhetőségek száma a tavalyi évben, olvasható a Cisco napokban megjelent jelentésében. Ugyanakkor a virtualizációs technológiákban rejlő sebezhetőségek száma egy év alatt 35-ről 103-ra, azaz majdnem a háromszorosára nőtt. A támadások egyre inkább többrétegűek, áttételesen irányítottak és célzottak.

A Cisco szakemberei 90%-kal több olyan veszéllyel találkoztak, amelyek legitim weboldalakról származtak, ezek száma tehát 2007-hez képest közel megduplázódott. Jó hír viszont, hogy az e-mailen keresztül sikeresen terjedő rosszindulatú programok száma csökkenőben van. Az utóbbi két évben (2007–2008) az e-mailes csatolmányokra alapozott támadások száma 50%-kal csökkent az előző két évhez képest (2005–2006).

Konkrét webes veszélyforrások
Kéretlen levelek – A Cisco szerint naponta mintegy 200 milliárd kéretlen üzenet kel útra a világhálón, ami a világ teljes e-mail forgalmának közel 90%-át teszi ki. A kéretlen levelek legfőbb forrása az Egyesült Államok 17,2%-os részesedéssel. Szintén jelentős mennyiségű spam érkezik Törökországból (9,2%), Oroszországból (8%), Kanadából (4,7%), Brazíliából (4,1%), Indiából (3,5%), Lengyelországból (3,4%), Dél-Koreából (3,3%), valamint Németországból és az Egyesült Királyságból (mindkettő 2,9%-os részesedéssel).
Adathalászat – Míg a célzott, úgynevezett „spear-phising” az adathalászati tevékenységek körülbelül 1%-át képviseli, ennek aránya valószínűleg nőni fog, mivel a bűnözők személyre szabják a kéretlen leveleket, és maguk az üzenetek is sokkal hihetőbben hangzanak.
Botnetek – A botnetek az internetes bűncselekmények egész garmadájáért felelősek. 2008-ban számos legitim webhely fertőződött meg az IFrame módszert használó rosszindulatú programkódokkal, amelynek segítségével a hacker a gyanútlan felhasználó gépére átirányítás segítségével saját, rosszindulatú kódot küldhet.
Social engineering – Egyre jobban elszaporodik az úgynevezett „social engineering” módszer, amely az emberek bizalmának kihasználán alapul. Ennek módszere, hogy ráveszik az áldozatokat egy fájl vagy hivatkozás megnyitására. A Cisco előrejelzése szerint 2009-ben tovább nő a social engineering típusú támadások száma, mélysége és összetettsége.
Reputation hijacking – Egyre több internetes bűnöző használja kéretlen levelek küldésére a nagy, legitim webes e-mail szolgáltatók valós e-mail fiókjait. Ez az ún. „reputation hijacking” (a jó hírnévvel való visszaélés) minden eddigi módszernél sikeresebb, mivel a kéretlen levelek így nehezebben észlelhetők és blokkolhatók. A Cisco becslései szerint – noha 2008-ban a három legnagyobb webmail-szolgáltató elleni e-mailes, „reputation hijacking” típusú támadások alig 1%-át tették ki a világ teljes spammennyiségének -, a szolgáltatók levélforgalmát tekintve ez sokkal jelentősebb volumen: 7,6%.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés