Connect with us

Mi történt a nagy féregtámadással?

Dotkom

Mi történt a nagy féregtámadással?

Elmúlt április elseje, kiderült, mi történt a megjósolt féregvírus-járvánnyal.

A főbb antivírus cégek (Eset, Symantec) figyelemmel követték a tegnapra datált Conficker-támadást. A Downadup néven is ismert féreg 2008 novembere óta számítógépek millióit fertőzte meg, és beépített frissítési mechanizmusa 2009. április 1-jén lépett akcióba. Ettől az időponttól kezdve a Conficker egy 50 000-es webcím listából véletlenszerűen kiválaszt 500-at, és megpróbál rájuk csatlakozni. Ilyen bonyolultságú infrastruktúrát eddig egyetlen kártevő mögé sem építettek a bűnözők.

A digitális kártevő a Microsoft Windows egyik hibáját (MS08-067) használja ki arra, hogy rejtve telepítse és futtassa magát. A féreg önmagát megosztott hálózatok megosztott könyvtáraiba másolva, illetve USB-eszközök, például memóriák megfertőzésével próbál meg terjedni (további részletek itt). A legveszélyeztetettebbek a Windows XP-t vagy Windows Vistát használók, és a Microsoft önműködően érkező frissítéseinek fogadására be nem állított, valamint a nem naprakész védelmi szoftvert használó számítógépek.

Ez történt tegnap
És hogy milyen eredménnyel zárult a tegnapi nap? Nos, a nyolc-tíz évvel ezelőtt nagy féregjárványok sikerét nem ismételte meg, sőt, komolyabb aktivitást nem mutatott a hónap elejét megelőző napokhoz képest sem. Ez persze nem jelenti azt, hogy később nem fog aktivizálódni – alkotója gyakorlatilag bármikor működésbe hozhatja az egyes becslések szerint néhány millió, mások szerint tízmilliónál is több számítógépből létrehozott virtuális hálózatot, amely már korábban is szolgált spamterjesztő célokat.

Érdemes tehát megelőző lépéseket tenni, de maradjunk az ismert antivírus fejlesztők weboldalainál! IT-biztonsági szakértők ugyanis arra hívták fel a figyelmet, hogy a Conficker ismertségét kihasználandó, már megjelentek azok a hamis eltávolító eszközök a Google keresési eredményei között, amelyek ál biztonsági oldalakra irányítják a felhasználót. Graham Cluley, a Sophos vezető tanácsadója szerint ezeken a site-okon ellophatják az internetezők hitelkártya-adatait és ártalmas programokkal fertőzhetik meg számítógépeiket, ahelyett, hogy valódi antivírus szoftvert kínálnának.

Sajnos a Microsoft által kitűzött 250 ezer dolláros vérdíj nem hozott eddig eredményt, nem sikerült a féreg alkotójának nyomára bukkanni.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő