Connect with us

Hat a válság a Telekomra, de az osztalék nincs veszélyben

Dotkom

Hat a válság a Telekomra, de az osztalék nincs veszélyben

Elsősorban a válság miatt árbevételének 1, üzemi eredményének 1-2 százalékos visszaesésére számít idén a Magyar Telekom. Persze szinte kizárt, hogy ez veszélyeztetné a továbba is csábító nagyságú osztalékot.

A Magyar Telekom most zajló közgyűlésén a részvényesek elfogadták az igazgatóság beszámolóját, melyből kiderült, a vezetőség megítélése szerint nagyszerűen sikerült a T-Home márka bevezetése – a számok is ezt támasztják alá, az üzletág EBITDA eredménye tavaly 5,5 százalékkal emelkedett. A cég összesített árbevétele 2008-ban gyakorlatilag stagnált, idén azonban már enyhe, egy százalékos csökkenést várnak, miközben az üzemi eredmény 1-2 százalékos visszaesését valószínűsítik. Mindkettő hátterében a gazdasági válság, az erősödő verseny és az egyre szigorúbbá váló felügyelet áll.

Persze ez nem valószínű, hogy veszélyeztetné a továbbra is csábító nagyságú osztalékot, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a társaság eladósodottsága már kisebb a hosszú távú célként meghatározott 30-40 százaléknál. A részvényesek az 1168 milliárd forintos mérlegfőösszeget, a 673 milliárd forintos árbevételt, és 93 milliárd forintos éves eredményt tartalmazó konszolidált beszámolót biztos többséggel fogadták el.

Egy kisrészvényes arról érdeklődött, hogy a Telekom elismeri-e, hogy 2006-ban auditort akart váltani, amivel önnmaga okozta a White & Case-féle vizsgálat megindulását? A PwC-től, a cég könyvvizsgálójától arról érdeklődött a tulajdonos, miután nem írta alá el a Telekom 2005-ös beszámolóját, etikusnak érzi-e, hogy még mindíg a társaságnak dolgozik, sőt évről évre többet számláz ki neki. Az első kérdésre érdemi válasz nem érkezett, a PwC kéviselője pedig úgy nyilatkozott, nem érzi etikátlannak az ügyet. Egy másik kisrészvényes – a Telekom volt akvizíciós projektmenedzsere – elmondta, valóban szükség van vizsgálatra, egy új vizsgálatra, melyben azt kutatják, jogszerű-e a White & Case-zel kötött első szerződés. Az ugyanis sem idő, se összegkorláltot nem tartalmazott. Márpedig ilyet csak közgyűlési jóváhagyással köthetett volna a cég, a szerződést az azt szignálóknak nem is lett volna joguk aláírni. A vezetőség tájékoztatása szerint az aláírás jogszerűen történt, azt az fb is ellenjegyezte.

Kis híján hétszáz millió darab részvény, az alaptőke 67,19 százalékának tulajdonosa képviseltette magát a Magyar Telekom mai közgyulésén. A találkozó szokatlan kisrészvényesi észrevételekkel kezdődött: az egyik tulajdonos azt nehezményezte, hogy a tavalyi közgyűlés hangfelvételét kazettára rögzítették, ami nem méltó egy piacvezető távközlési társasághoz. Egy másik részvényes – a Telekom volt akvizíciós projektmenedzsere – pedig az egy évvel ezelőtti jegyzőkönyvvezetés pontatlanságait kifogásolta. Az idén szerencsére szinte kizárt dolog, hogy probléma legyen a jegyzőkönyvvezetéssel, a közgyűlésrol ugyanis a cég mellett két részvényes is felvételt készít. A tulajdonosok az igazgatóság beszámolója és az éves beszámolók után döntenek majd a tőzsdézoket leginkább érdeklő, 74 forintos osztalékjavaslatról. Az osztalék kifizetése alig egy hónap múlva, május 7-én kezdődhet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom