Connect with us

Vírusok – nincs ok a vészharangok kongatására

Dotkom

Vírusok – nincs ok a vészharangok kongatására

Viszont most már muszáj a felhasználónak tennie saját biztonsága érdekében.

A tavaly októberben megjelent, Conficker névre keresztelt internetes kártevő az elmúlt hónapok során világszerte több százezer számítógépre telepedett. Ilyen heves víruskitörésre évek óta nem volt példa. A víruslaboratóriumok már korábban visszafejtették a féreg kódját, így ismertté vált, hogy annak új mutációi április 1-jétől megváltoztatják működésüket. Ettől az időponttól kezdve a Conficker egy 50 000-es webcím listából véletlenszerűen kiválaszt 500-at, és megpróbál rájuk csatlakozni. Ilyen bonyolultságú infrastruktúrát eddig egyetlen kártevő mögé sem építettek a bűnözők. A szakértők szerint ugyanakkor a vészharangok kongatására nincs ok, mivel a frissített vírusirtó szoftverek védelmet nyújtanak a Conficker.X névre keresztelt új variáns ellen is.

„Az ESET víruslaboratóriuma kiemelt figyelemmel kíséri a Conficker változatokat. A proaktív vírusvédelemnek köszönhetően termékeink eddig sikeresen azonosítani tudták a Conficker féreg legújabb variánsait, honlapunkon pedig ingyenesen elérhető egy, a fertőzött gépek megtisztítására alkalmas víruseltávolító alkalmazás is.” – emelte ki Csiszér Béla, az ESET NOD32 Antivirus magyarországi forgalmazásáért felelős Sicontact Kft. ügyvezetője. A szakértő hangsúlyozza, hogy minden felhasználónak érdemes ellenőriznie számítógépét, és megbizonyosodnia arról, hogy telepítésre kerültek az operációs rendszer aktuális frissítései, valamint hogy a gépet védelmező vírusirtó szoftver az aktuális vírusdefiníciós adatbázist használja.

Ez a két tényező alapvető szerepet játszik abban, hogy a gép megfelelő védettséget élvezzen, a Conficker ugyanis azokat az elhanyagolt számítógépeket tudja megfertőzni, melyek tulajdonosai nem törődnek a frissítésekkel. A féreg terjedésének teljes megállításához egyébként mind az 50 000 domaint le kellene tiltatni, de jelenleg nem létezik olyan szervezet, mely ezt megvalósíthatná.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő