Connect with us

technokrata

Vírusok – nincs ok a vészharangok kongatására

Dotkom

Vírusok – nincs ok a vészharangok kongatására

Viszont most már muszáj a felhasználónak tennie saját biztonsága érdekében.

A tavaly októberben megjelent, Conficker névre keresztelt internetes kártevő az elmúlt hónapok során világszerte több százezer számítógépre telepedett. Ilyen heves víruskitörésre évek óta nem volt példa. A víruslaboratóriumok már korábban visszafejtették a féreg kódját, így ismertté vált, hogy annak új mutációi április 1-jétől megváltoztatják működésüket. Ettől az időponttól kezdve a Conficker egy 50 000-es webcím listából véletlenszerűen kiválaszt 500-at, és megpróbál rájuk csatlakozni. Ilyen bonyolultságú infrastruktúrát eddig egyetlen kártevő mögé sem építettek a bűnözők. A szakértők szerint ugyanakkor a vészharangok kongatására nincs ok, mivel a frissített vírusirtó szoftverek védelmet nyújtanak a Conficker.X névre keresztelt új variáns ellen is.

„Az ESET víruslaboratóriuma kiemelt figyelemmel kíséri a Conficker változatokat. A proaktív vírusvédelemnek köszönhetően termékeink eddig sikeresen azonosítani tudták a Conficker féreg legújabb variánsait, honlapunkon pedig ingyenesen elérhető egy, a fertőzött gépek megtisztítására alkalmas víruseltávolító alkalmazás is.” – emelte ki Csiszér Béla, az ESET NOD32 Antivirus magyarországi forgalmazásáért felelős Sicontact Kft. ügyvezetője. A szakértő hangsúlyozza, hogy minden felhasználónak érdemes ellenőriznie számítógépét, és megbizonyosodnia arról, hogy telepítésre kerültek az operációs rendszer aktuális frissítései, valamint hogy a gépet védelmező vírusirtó szoftver az aktuális vírusdefiníciós adatbázist használja.

Ez a két tényező alapvető szerepet játszik abban, hogy a gép megfelelő védettséget élvezzen, a Conficker ugyanis azokat az elhanyagolt számítógépeket tudja megfertőzni, melyek tulajdonosai nem törődnek a frissítésekkel. A féreg terjedésének teljes megállításához egyébként mind az 50 000 domaint le kellene tiltatni, de jelenleg nem létezik olyan szervezet, mely ezt megvalósíthatná.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák