Connect with us

technokrata

A dotcom-lufi nem szólt ekkorát

Dotkom

A dotcom-lufi nem szólt ekkorát

Idén a globális recesszió hatására 3,8 százalékkal zsugorodik az informatikai világpiac, nagyobb mértékben, mint a dotcom-lufi kipukkanásakor – áll a Gartner legújabb szektorelemzésében.

Az elemzőcég az összes jelentős szegmens növekedési kilátásait csökkentette, ez alapján a hardvereladások, a távközlési szolgáltatások és az informatikai szolgáltatások piaca egyaránt csökken az idén, egyedül a szoftverpiacon lesz érezhető némi növekedés – írta a HWSW.hu.

Az informatikai szervezeteket világszerte arra kényszerítik hogy csökkentsék a büdzséjüket, miközben a fogyasztók diszkrecionális jövedelme is apad – mondta Richard Gordon, a Gartner globális előrejelzésekért felelős alelnöke. A fogyasztók és a vállalatok egyaránt gyorsan, és komolyan reagálnak ezekre a gazdasági körülményekre, aminek eredményeképp 2009-ben jobban visszaesik az IT-piac mint 2001-ben, amikor az internetes befektetési lufi kipukkadt.

A Gartner szerint a hardverpiac tavaly 2,8 százalékkal 381 milliárd dollárra nőtt, a legfrissebb 2009-es előrejelzésben azonban már 14,9 százalékos visszaesés szerepel. Tavaly az IT-szolgáltatások piaca 7,6 százalékkal 809 milliárd dollárra emelkedett, idén 1,7 százalékos csökkenést tart valószínűnek a Gartner. A távközlési szolgáltatások esetében 2,9 százalékos lesz a visszaesés a tavalyi 1948 milliárd dollárhoz képest. Egyedül a szoftverpiac nő az idén, azonban mindössze 0,3 százalékkal, szemben a tavalyi 10,3 százalékkal.

A szűkös gazdasági körülmények között a vállalatok és a fogyasztók is az olcsóbb termékeket keresik majd, a meglevő eszközeiket pedig egyhamar nem cserélik le. Az üzleti szegmensben jellemző lesz, hogy a vállalatok meghosszabbítják a meglevő szerződéseiket. Az elemzőcég szerint nemigen érdemes arra számítani, hogy a kormányzati gazdaságélénkítő csomagok rövid távon érezhető hatással lesznek az informatikai piacra. Amíg a pénzügyi piacok nem stabilizálódnak és nem indul be a GDP-növekedés, addig az informatikai piacokon sem várható fellendülés. A Gartner elemzői úgy látják, ez legkorábban 2010-ben indulhat be világszerte, és a növekedés eleinte csak igen lassú lesz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp