Connect with us

Vizsgálják a Telekom-vizsgálókat

Dotkom

Vizsgálják a Telekom-vizsgálókat

A Magyar Telekom bejelentése szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálatot kezdeményezett a cégnél folyó eljárással kapcsolatban, vélhetően az a kérdés, hová folyt az a sok vizsgálati pénz.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tájékoztatása szerint ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást a Magyar Telekomnál hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az eljárást a belső független vizsgálattal kapcsolatos kifizetések vonatkozásában indította a nyomozó iroda. A Telekom ugyanakkor azt közölte, hogy nem tudja megítélni a nyomozás időigényét és annak kimenetelét. Az NNI a nyomozás eredményeképpen az általa vizsgált kifizetésekkel kapcsolatban bizonyos személyek ellen büntetőjogi szankciókat célzó vádemelést javasolhat az ügyészségnek. Az ügy újabb felvonása a Magyar Telekom szappanoperának. A jelek szerint ezúttal a társaság által a független vizsgálatra kifizetett összegek verhették ki a biztosítékot valakinél. A Magyar Telekomnál a vizsgálat évei alatt több mint 15 milliárd forintot fizettek ki a költségekre, ugyanakkor a vizsgálatban részt vevő White-Case ügyvédi iroda eddig összesen 6,7 millió eurónyi szerződést talált, amely gyanús volt. Ez alig tizede a vizsgálatra elköltött összegnek, ráadásul a montenegrói legfőbb ügyész időközben arról tájékoztatta az ottani leányvállalat vezetőit, hogy a kérdéses szerződések esetében nem talált bűncselekményre utaló jeleket. A Magyar Telekom részvényeseinek idegeit tovább őrölhette az üggyel kapcsolatban a Siemens esete. A német céget tavaly év végén korrupciós ügyekért rekordmértékű bírsággal sújtották, az amerikai és a német hatóságok részére összesen 1,3 milliárd eurót kellett fizessen. Ez a mamutvállalat árbevételének 6 százalékára rúg. Ha a Magyar Telekomnál árbevétel-arányosan hasonló lesz a bírság összege, az 10-12 milliárd forintot jelentene, ami szintén jelentősen elmarad a vizsgálat eddigi költségeitől.

Megfigyelők szerint egyébként már nem kell sokáig türelmetlenkedniük a Telekom részvényeseinek. Néhány éven belül ugyanis az ügy egyszerűen elévülhet, s a sok milliárd forintnyi költség elszámolása után minden érintett nagyot sóhajtva dőlhet hátra karosszékében.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom