Connect with us

technokrata

Egyelőre a digitális szolgáltatás hódít

Dotkom

Egyelőre a digitális szolgáltatás hódít

Egyes felmérések szerint a magyarországi háztartások 60 százaléka a jövőben is kitart a kábelhálózaton elérhető csatornák mellett, ám egyre többen választják a digitális szolgáltatásokat.

A következő években azonban az iptv-nek és a műholdas vételnek is egyre nagyobb szerepe lesz a versenyben.

A műholdas szolgáltatások a megfelelő vevőberendezések telepítésével bárhol elérhetők, az iptv elérésének feltétele csupán annyi, hogy a vevőegységek és a digitális elosztó központ között működő adatkapcsolat legyen. Azon a háztartásokban, ahol a meglévő vezetékek nem alkalmasak ilyen kapcsolatra, akár egy wifi-hálózattal is megoldható a szolgáltatás telepítése. Ezzel szemben a kábeltelevíziós csomagok esetében jócskán szűkül a választás lehetősége, a hálózatépítés magas költségei miatt a szolgáltatók csak ritkán merészkednek a konkurencia által már bekábelezett területekre. Az NHH Tantusz portálja segítségével az előfizetők lakóhelyük megadásával kaphatnak információt arról, hogy az adott területen mely társaságok szolgáltatásai érhetők el.Így például a UPC digitális televíziós csomagjában 77 csatorna, illetve csomagtól függően további öt hd-minőségű csatorna fogható, a csomagokban foglalt szolgáltatásoktól (műsorrögzítés, élő adás megállítása, illetve további prémium csomagok igénylése) függően a szolgáltatás díja 6200-12700 forint között alakul. A start csomagjában 12, a bronz csomagban 37, a silver csomagban pedig 50 csatorna érhető el.

A FiberNet Zrt. legkisebb, már 700-1900 forintért elérhető információs csomagja jellemzően hat-tíz tévécsatornát kínál, míg az 5300-6400 forintért elérhető családi csomaggal 52-64 csatornához juthatnak az előfizetők. Az információs csomag nem tartalmazza a hazánkban legnépszerűbbnek számító országos kereskedelmi csatornákat (TV2, RTL Klub, Viasat3), ezek a 25-33 csatornát magában foglaló, 2640-5200 forintért elérhető alapcsomagban találhatók meg. A szolgáltatási helytől függően azonban a FiberNet hálózatában egyes területeken csak a legolcsóbb és a legdrágább csomagokra lehet előfizetni. Ennek okait firtató kérdésünkre a társaságnál elmondták: műszaki kérdésről van szó, a kínálatot a területi fejállomások képességei határozzák meg. Az akvizíciók során átvett központokat a szolgáltatási minőség javítása érdekében a FiberNet folyamatosan fejleszti. A társaságnál mindemellett hangsúlyozták: minden esetben az előfizetői érdeklődésnek megfelelően alakítják ki az egyes csomagok programkínálatát, így az alacsony nézettségűek helyett jellemzően magyar nyelvű prémium csatornák kerültek be a kínálatba. Az információs csomagban pedig a legtöbb településen elérhetők a gazdasági és hírműsorokat sugárzó kereskedelmi és közszolgálati tartalmak is. A társaság alap- és családi csomagjai mellé kiegészítő szolgáltatásként tematikus, 3-9 csatornát tartalmazó minicsomagokat értékesít digitális kábelszolgáltatása keretében. A digitális alapcsomag 31 csatornát kínál 5200 forintért, a 6400 forintos családi csomag 72 csatornát foglal magában.

A T-Home valamennyi televíziós (kábeltévé, iptv, sat tv) szolgáltatásához kapcsolódóan elérhetővé teszi hd-szolgáltatását. Így három-hét csatornáért 1290-1990 forintot kell fizetni a kedvezményes időszak után. A Magyar Telekom három analóg kábeltelevíziós csomagot kínál: a legkisebb (start) csomag esetén 800-890, az alapcsomag esetén 2990-3490, a családi csomag esetén pedig 4890-5200 forint a havidíj. Szolgáltatási helytől függően a start 7-8, az alap 26-30, a családi csomag 45 csatornát tartalmaz. Az iptv-piac másik szereplője, az Invitel két csomagja 25, illetve 45 csatorna műsorát tartalmazza.

A Digi kínálatában a kábelhálózaton szolgáltatási helytől függően 53-69 csatorna fogható havi 2700 forintért, az öt-kilenc csatornát magukban foglaló kisebb csomagokra 600-1410 forint közötti áron lehet előfizetni. A Digi tévé digitális műholdas televíziós szolgáltatás 16 csatornát tartalmazó minicsomagja 1200 forint, az alapcsomagban pedig 2900 forintért 49 adás fogható. Mindkét csomaghoz három további, film- és humorcsatornákat tartalmazó kiegészítő szolgáltató igényelhető külön havidíjért.

A magyarországi háztartások 23,6 százalékában kizárólag szoba- vagy tetőantennával elérhető televíziós csatornákat néztek tavaly ősszel a fogyasztók – derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) felméréséből. Eszerint a kábeltévé- vagy iptv-szolgáltatásra előfizetők aránya – a háztartások száma alapján – 59,5 százalékos elterjedtséget jelentett, a fizetős műholdvevővel rendelkező családok száma elérte az 500 ezret. Az NHH várakozásai szerint a kábeltelevíziós szolgáltatások igénybevételének aránya várhatóan 60 százalék körül stabilizálódik, ezen belül a digitális szolgáltatások arányának folyamatos bővülésére lehet számítani. A fizetős műholdas platform részesedése egy év alatt mintegy harmadával nőtt, 2010-re várhatóan 560 ezer háztartás használja majd ezt a vételi módot. Az iptv-szolgáltatás már statisztikailag is kimutatható a piacon, a hatóság szerint a következő két évben a jelenlegi hétezres előfizetőszám várhatóan megközelíti a 100 ezret.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom