Connect with us

Hirdetés

technokrata

Óriási kémhálózatot buktattak le

Dotkom

Óriási kémhálózatot buktattak le

A kínaiak tényleg mindenhol ott vannak.

Valószínűleg senkit sem ért meglepetés most, hogy kiderült – a kínaiak nagyon komoly energiát fordítanak az elektronikus kémkedésre. Talán csak a kiterjedtsége miatt van okunk megdöbbenni, hiszen két év alatt legalább 1295 számítógépre „látogattak el” a dolgos kínai hackerek, mellyel 103 ország bizalmas, titkos adatainak egy részét szerezhették meg. Olyan illusztris személyekről is információt gyűjtöttek, mint a Tibet függetlenségi törekvésének egyik legismertebb jelképének tekinthető Dalai Láma.

A Dalai Láma – kínai férgek a vallási vezető számítógépein

A Torontói Egyetem kutatói a múlt hét végén jelentették be, hogy hatalmas méretű kémhálózatra bukkantak – a GhostNet nevet viselő rendszert irányító számítógépek majdnem mindegyike Kínában üzemel(t). Erre a tibeti vezető tanácsadóinak felkérése révén bukkantak rá, akik azzal fordultak a kanadaiakhoz, hogy vizsgálják meg: van-e valamilyen digitális kártevő a Dalai Lámához köthető számítógépeken.

Volt. Méghozzá nem csak egy helyen: a vallási vezető indiai, brüsszeli, londoni és new yorki központi irodáiban szinte mindegyik PC fertőzöttnek bizonyult. Ennek a hálózatnak a felgöngyölítése során vált világossá az egyetem munkatársai számára, hogy a GhostNet jóval nagyobb szabású, mint azt a kezdetekkor gondolták. Mint kiderült, a kínai rendszer kormányzati számítógépekre igyekezett kiterjeszteni befolyását, elsősorban a dél-ázsiai és a délkelet-ázsiai országok közvetlen vezetése alá tartozó komputerekre.

Ugyan a jelentés készítői nem vonták le a következtetést, miszerint a kommunista rezsim tudomásával és/vagy bátorításával üzemelt a hálózat, a kínai vezetés szinte azonnal azzal fordult a világ nyilvánossága felé, hogy nem élvezett állami támogatást a rendszer. Ami valószínűleg nem igaz; bár, ha őszinték akarunk lenni, valószínűleg a többi nagy állam is fenntart hasonló hálózatokat. Feltételezések szerint legalább az Egyesült Államok és Oroszország használ hasonlóan összetett számítógépes programokat saját elektronikus kémtevékenységéhez. A mostani felfedezéssel azonban becslések szerint a kínai vált a legnagyobbá.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés