Connect with us

technokrata

Mintha műtétkor szike helyett bárdot akarnának használni

Dotkom

Mintha műtétkor szike helyett bárdot akarnának használni

Avagy hogyan NE spróroljunk a biztonságon.

A KÜRT tavaly november óta lezajlott hatékonyságnövelő projektjeinek talán legfontosabb tanulsága, hogy jelentős költségek és erőforrások megtakarítására van lehetőség minden szervezetben, még azután is, hogy az alapvető takarékossági intézkedéseket már meghozták. „Az általunk vizsgált vállalatok esetében általánosságban elmondható, hogy teljes IT büdzsé 1-2%-ának ráfordításával már rövidtávon közel 10%-os költségmegtakarítás érhető el, míg közép- és hosszútávon valamivel nagyobb ráfordítással 30-40%-ot is meg lehet spórolni az éves IT költségvetésből.” – mondta Frankó Csuba Dea, a KÜRT marketing igazgatója.

A csomag továbbfejlesztésével a vállalat külön hangsúlyt helyez a legkritikusabbnak bizonyuló tényezőre, az IT szervezet és konfliktusainak kezelésére. A KÜRT szakemberei szerint e terület bizonyult szinte minden esetben „vízválasztónak”. Gyakran a konfliktusok kezelésén múlik egy-egy konszolidációs és optimalizációs program hosszú távú sikere. „Több esetben találkoztunk a közelmúltban olyan helyzettel, amikor az addig gondos tervezésről és precizitásról híres cégek és vezetőik a válság hatásainak csökkentésekor értelmetlen vagdalkozásba kezdtek. Mintha műtétkor szike helyett bárdot akarnának használni.” – jellemezte a helyzetet Márton Miklós, a KÜRT kereskedelmi igazgatója.

A KÜRT tapasztalatai szerint az egyszerű költségcsökkentési módszerek az esetek többségében nem hozzák meg a várt eredményt, ami egyértelműen az átgondolatlanságra, a járulékos hatások figyelmen kívül hagyására vezethető vissza. „Előfordult olyan eset, amikor azzal keresett meg minket egy vállalat vezetése, hogy hiába csökkentették drasztikusan az eszközállományt és a létszámot, nem jelentkezett akkora megtakarítás, mint amekkorát vártak. Volt olyan is azonban, amikor a cégvezetőnek nem volt konkrét elképzelése saját cége működésének tényleges költségeiről, és nagyon csodálkozott, amikor tőlünk tudta meg, hogy az utóbbi időben kétszerannyi tárolóeszközt vásároltak, mint amennyire valójában szükség volt.” – számolt be tapasztalatairól Horváth Sándor, a KÜRT Zrt. tanácsadója.

A KÜRT Zrt. eddigi vizsgálatai alapján elmondható, hogy általában az üzleti aspektusok ismeretének hiánya vagy mellőzése, a hatékony vállalati rendszermodellek hiánya és a helytelen döntési mechanizmusok vezetnek költséghatékonysági problémákhoz. A helyzetet súlyosbíthatja, hogy a döntéshozók nem mindig kapnak megfelelő mélységű tájékoztatást a piaci termékekről, az adott rendszerbe való illeszthetőségükről, illetve teret kapnak a különböző, ellentétes érdekű belső lobbi folyamatok is a szervezetben. „Néhány hónappal szolgáltatáscsomagunk rajtja után egyértelműen látszik, hogy az egyik legfontosabb feladatunk az ilyen projekteknél a belső konfliktusok, érdekellentétek felderítése és minél nagyobb mértékű csökkentése. Erre külső szakértőként, mintegy harmadik félként, sokkal jobbak a lehetőségeink, mintha a szervezet belülről próbálná meg megoldani ugyanezt.”- nyilatkozta Kmetty József, a KÜRT vezérigazgatója.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

huawei mate 30 pro
honor
iphone 12

SmartPhone

Ezért várjuk a leginkább az iPhone 12 érkezését

2020. január 24. péntek
2020 legjobban várt okostelefonjai

SmartPhone

Ezek 2020 legjobban várt okostelefonjai

2020. január 23. csütörtök
magicwatch

Dotkom