Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mindenkit lehagy a kínai óriáscég

Dotkom

Mindenkit lehagy a kínai óriáscég

A China Mobile lassabban növekedett a vártnál, de 2008-as árbevételével így is megelőzheti a Vodafone-t.

A China Mobile, a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója az elmúlt négy év legrosszabb nyereségnövekedési adatait jelentette be, amiért nagyrészt a vidéki területeken megkezdett erőteljes hálózattelepítések költségei okolhatóak – írja a Bloomberg. A negyedik negyedéves nettó eredmény 11 százalékkal 30,2 milliárd jüanra (4,4 milliárd dollárra) emelkedett, az egy évvel korábbi 27,2 milliárd jüanról, az elemzők korábbi várakozása 30,6 milliárd jüan volt. Az árbevétel 13 százalékkal 110,95 milliárd jüanra emelkedett.

A vidéki területek bevonása azért vált szükségessé, mert a globális recesszió következtében a kínai nagyvárosokban a kereslet csökkenésnek indult. A China Mobile-nak január végén 463,9 millió előfizetője volt, idén pedig csökkentett árakkal és az egész országban elérhető szélessávú internettel száll majd be a China Telecommal és a China Unicommal folytatott versenybe. Idén az előfizetői szám bővülését 25 százalékkal várják kisebbre az egy évvel korábbinál, ez mintegy 66 milliós nagyságrendet jelent a China Mobile számára. 2008-ban 88 millió új előfizetőt tudott szerezni a vállalat, többet, mint a 80 milliós előzetes várakozás, idén januárban pedig 6,67 millióval növelte szolgáltatásai igénybevevőinek körét.

Az év kezdete óta 13 százalékot esett a cég papírja a hongkongi kereskedésen, többet, mint a Hang Seng index 9,3 százalékos csökkenése. A cég közleménye szerint 2009-re a pénzügyi krízis további mélyülését és a kínai gazdaságra gyakorolt hatásának folytatódását várják, ami nem kerülheti el a telekommunikációt sem. A China Mobile EBITDA eredménye 12 százalékkal 216,5 milliárd jüanra emelkedett a 2008 decemberével zárult 12 hónap során. Az EBITDA-árbevétel arány az egy évvel korábbi 54,3 százalékról 52,5 százalékra csökkent.

A China Mobile 2008-as éves árbevételével, a becslések alapján mintegy 60,4 milliárd dollárral, valószínűleg megelőzi majd a Vodafone-t, mely 1999 óta a legnagyobb forgalmat bonyolító szolgáltató volt, most viszont az elemzői várakozások szerint 56,6 milliárd dollárra visszaeső árbevételről fog beszámolni a márciussal záródó 12 hónapra vonatkozóan, főleg a font gyengülése következtében.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés