Connect with us

technokrata

Először fizet osztalékot az Oracle

Dotkom

Először fizet osztalékot az Oracle

Az Oracle, a világ második legnagyobb szoftvergyártója a várakozásokat meghaladó harmadik negyedéves nyereségről számolt be. Történetében először osztalékot is fizet.

Történetében először osztalék fizetését is bejelentette a vállalat, a részvény árfolyama 7,3 százalékot ugrott a kereskedés végére – írja a Bloomberg. A nyereség részvényenként 35 centre nőtt a február 28-ával záruló időszakban, a Bloomberg által megkérdezett elemzők korábbi 32 centes átlagbecslésével szemben. Larry Ellison vezérigazgató elmondta, hogy több mint 34,5 milliárd dollárt költöttek cégvásárlásokra és ezzel új vevők meghódítására, a szolgáltatási és fenntartási díjak így már a termékeladásokból származó bevételek kétszeresét hozzák. A cég részvényei a bejelentést követően 1,15 dollárral 16,98 dollárra emelkedtek a Nasdaq zárására. A papírok előtte11 százalékos mínuszban az év elejéhez képest. Az Oracle előrejelzése szerint a negyedik negyedévben részvényenkénti 42-46 centes nyereségre számít, ami egybevág az elemzők 45 centes várakozásával. A árbevétel csökkenését 10-14 százalékra, azaz 6,5 milliárd dollárra várja a vállalat az időszak során, az elemzők korábbi becslései 7 milliárdos visszaesésről szóltak. A negyedéves osztalék 5 cent lesz részvényenként, az első kifizetések május 8-án várhatók. Az Oracle elnöke, Safra Catz elmondta, hogy az elmúlt 12 hónapban 8 milliárd dollárnyi szabad cash-flowt termelt a cég, hozzátéve, hogy a vállalatot rekord üzemi fedezettel működtetik, ezért is döntött úgy a vezetőség, hogy a cég történetében először osztalékot fizet részvényeseinek. Az elmúlt negyedévben az Oracle árbevétele – kiegészítve a megvásárolt cégek teljesítményével – 2 százalékkal, 5,5 milliárd dollárra nőtt, a nettó eredmény 1,33 milliárd dollár, ami részvényenként 26 centet jelent – egy évvel korábban ez az érték szinte ugyanennyi, 1,34 milliárd dollár, vagy részvényenként 26 cent volt.

A vállalat új licenszek eladásából származó bevétele 6 százalékkal csökkent az elmúlt negyedévben, míg a szoftverfrissítésekből és terméktámogatásból származó jövedelem 11 százalékkal volt magasabb. A cég mintegy 50 vállalatban szerzett tulajdont 2005 januárja óta.

A Goldman Sachs előrejelzése szerint egyébként globálisan 9 százalékos visszaesés várható az információtechnológiai termékek piacán, az egyesült államokbeli, nyugat-európai és japán piacok, melyek az egész 65 százalékát jelentik, 12 százalékkal múlhatják alul az egy évvel korábbi értéket.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák