Connect with us

technokrata

A nagyhal megeszi a nagyhalat

Dotkom

A nagyhal megeszi a nagyhalat

A Sun Microsystems Inc. részvényárfolyama 61 százalékkal szállt el a tegnapi frankfurti kereskedésben, majd 66-tal New Yorkban, miután a Wall Street Journal megszellőztette, hogy az IBM tárgyalásokat folytat a társaság felvásárlásáról.

A számítástechnikai ipar nagy öregje 6,5 milliárd dollárt fizetne az ezredfordulón még az új, internetalapú gazdaság egyik zászlóshajójának tartott Sunért, amelyet azért alapítottak, hogy kiszorítsa a piacról az informatika olyan dinoszauruszait, mint a kék rózsás cég. A felvásárlással az IBM növelné előnyét a Hewlett-Packarddal szemben a számítógépszerverek piacán, amelyen évente 53,1 milliárd dollár bevételt érnek el az ágazat vállalatai: a piacvezető részesedése 9,6 százalékponttal, 43 százalékra nőne, szemben a második helyezett HP 30 százalékával – derül ki a Credit Suisse negyedik negyedéves adatok alapján adott becsléséből. Emellett erősítené pozícióit az adatközpontok üzemeltetése, illetve a közhivataloknak és a távközlési vállalatoknak nyújtott szolgáltatások terén.

A Sun január-márciusban várhatóan már a harmadik egymást követő veszteséges negyedévéről számol be, a vállalat vezetősége az elmúlt időszakban 6000 ember elbocsátásáról döntött és olcsóbb termékekkel igyekszik vevőket szerezni. A Bloomberg szerint a Sun az elmúlt hónapokban több versenytársát is megkereste felvásárlási ajánlattal, de nem jutott eredményre. Mások mellett a HP is elzárkózott az üzlettől.

Ha igaznak bizonyul az akvizíció híre – az információt sem az IBM, sem a Sun nem kommentálta -, akkor ez lesz az IBM történetében a legnagyobb fúzió a Cognos 4,9 milliárd dolláros tavalyi felvásárlása után. Az ágazatban a második helyet érheti el az ügylet – a dobogó tetején a HP áll az EDS tavaly májusi, 13 milliárd dolláros ügylet során történt megszerzésével.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák