Connect with us

technokrata

Hogyan működjön a Nemzeti Digitális Közmű?

Dotkom

Hogyan működjön a Nemzeti Digitális Közmű?

Az elmúlt időszakban lezajló gyors informatikai és infokommunikációs technológiai fejlődés során a közigazgatás, az egészségügy, az oktatás, a kutatás-fejlesztés, a média nagy mennyiségű digitális adatot hozott létre és tett hozzáférhetővé az állampolgárok, intézmények és vállalkozások számára.

Hazánk versenyképességének fenntartásához és az esélyegyenlőség megteremtéséhez ezért elengedhetetlen egy olyan infrastruktúra létrehozása, amely mindenki számára elérhető, interaktív, teljes körű kommunikációs hozzáférést biztosít – véli a Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkársága, amely a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Intézettel konferenciát rendezett a Nemzeti Digitális Közműről.

Erre reagálva a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT), a szolgáltatók szakmai szervezete mielőbbi szakmai és társadalmi párbeszédet sürget a Nemzeti Digitális Közmű tervéről. A HÉT tagjai elkötelezettek az információs társadalom építése, a digitális szakadék csökkentése érdekében. A magyarországi telekommunikációs szolgáltatók az elmúlt három évben hazánkban több mint 500 milliárd forintot fordítottak a kommunikációs piaci fejlesztéseikre. A HÉT meggyőződése, hogy az iparág aktív beruházásainak is köszönhetően mára erős technológiai verseny alakult ki Magyarországon, a szélessáv-lefedettség meghaladja a 98 százalékot, és a hálózati infrastruktúra minősége nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő. Az utóbbi másfél évben a szélessávú szolgáltatások árai 30 százalékkal csökkentek, miközben az induló sávszélesség megnégyszereződött.

A szélessáv-infrastruktúra elérhetősége ellenére a hazai penetráció elmarad az Európai Unió átlagától. A HÉT egyetért azzal, hogy a digitális írástudás fejlesztése az állam és a piac közös felelőssége, ezen a területen szoros együttműködésre van szükség. Ugyanakkor az információs társadalom fejlesztésében meg kell találni az állami szerepvállalás helyes, arányos mértékét, amely a piaci szereplőket beruházásokra és munkahelyteremtésre ösztönzi, egyúttal versenysemleges és nem okoz piactorzulást. A HÉT sajnálattal állapítja meg, hogy a Nemzeti Digitális Közmű tervének témájában eddig semmilyen érdemi szakmai vagy társadalmi egyeztetésre nem került sor. A szervezet szerint egy ilyen horderejű döntést alapos, a szakma és a szakmapolitika által közösen elfogadott stratégia mentén szabad csak meghozni.

Magyarország versenyképességének fenntartásához és az esélyegyenlőség megteremtéséhez ezért elengedhetetlen egy olyan infrastruktúra létrehozása, amely mindenki számára elérhető

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák