Connect with us

Hirdetés

technokrata

Videobemutató egy botnet működéséről

Dotkom

Videobemutató egy botnet működéséről

Mindig is érdekelte, hogyan csinálják a rosszfiúk? Kattintson!

A cikket olvasó bizonyára tisztában van azzal, mi is az a botnet és mire használható. Azzal már valószínűleg kevésbé, hogy hogyan működtetik ezeket a hálózatokat a cyberbűnözők. Annak érdekében, hogy a hétköznapi ember is bepillantást nyerhessen ebbe a világba, a BBC érdekes akcióba kezdett.

A brit közszolgálati csatorna Click technikai programjának résztvevői különböző internetes csevegőszobákat jártak végig, így akadtak rá arra az illetőre, aki „jutányos áron” megvált saját botnetjétől. A felhasználók tudta nélkül, távolról vezérelt számítógépekből álló hálózat nagyjából 22 ezer tagból állt; ezt a BBC arra használta fel, hogy az általuk létrehozott Gmail és Hotmail e-mailcímeket megspammelje, illetve szolgáltatásmegtagadásra (denial-of-service, DoS) irányuló támadást indítson egy tesztszerver ellen. Tevékenységükről videót is készítettek.

Maga a tényleges spammelés néhány órán keresztül zajlott, melynek során több ezernyi nem kívánt levelet kaptak az e-mailcímek. Az IT-biztonsággal foglalkozó Prevx vállalat által üzemeltett tesztsite pedig elosztott DoS-támadást kellett átéljen. Miután a BBC emberei végeztek a teszttel – melynek során egyébként semmilyen személyes adatot nem kutattak fel az uralmuk alatt álló bothálózat PC-in -, üzenetet hagytak a számítógépeken, melyben a komputer fertőzöttségéről tájékoztatták az érintetteket, valamint arról, hogy miként tehetnek lépéseket ennek megszüntetése érdekében. Miután ezzel is végeztek, leállították a botnetet. Sajnos valószínűleg hiú ábránd azt gondolni, hogy a fertőzött PC-ket felügyelő rendszer megszüntetését követően ezek a számítógépek védetté váltak.

Habár a fentieket jóhiszeműen, a károkozás legkisebb szándéka nélkül végezték el a brit közszolgálati csatorna emberei, a Pinsent Masons ügyvédi iroda számítógépes esetekre specializálódott ügyvéde, Struan Robertson szerint még így is törvényt sértettek. Az úgynevezett Computer Misuse Act kimondja, hogy egy bothálózat létrehozása, működtetése, a felette való ellenőrzés megszerzése törvénybe ütköző (függetlenül attól, hogy az elküldött spam a BBC saját e-mailcímjeire ment). Ugyanakkor nem valószínű, hogy eljárás indul a csatorna emberei ellen, mivel tevékenységük nem járt károkozással.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés