Connect with us

Hirdetés

technokrata

A volt alkalmazottak lopják szét a céget

Dotkom

A volt alkalmazottak lopják szét a céget

Vigyázni kell a leépítések során: a volt alkalmazottak több mint a fele magával viszi a bizalmas adatokat.

A volt alkalmazottak 59 százaléka ismerte be, hogy bizalmas céginformációkat lopott el, például a vevők kapcsolati listáját – áll a Symantec és a Ponemon Institute jelentésében. A tanulmány a munkahelyüket 2008-ban elvesztő vagy kilépő alkalmazottak körében végzett felmérés eredményein alapul. Az is kitűnik belőle, hogy ha a válaszadók munkahelye jobb szabályokat és módszereket vezetett volna be az adatvesztés megakadályozására, az ilyen adatlopások nagy része megelőzhető lett volna.

A céges adatok eltulajdonítását beismerő válaszadók 61 százalékának kedvezőtlen képe van korábbi munkaadójáról. A leggyakrabban eltulajdonított nyilvántartások közé az e-mail listák, az alkalmazottak adatai, a vevők kapcsolati adatait tartalmazó listák és nem pénzügyi információk tartoznak. Bár a válaszadók sokféle területen dolgoztak, legtöbbjük a pénzügyi szolgáltatások területén volt alkalmazásban.

A válaszadók 53 százaléka CD-re vagy DVD-re, 42 százalék USB memóriára töltött le információt, 38 százalékuk pedig magán e-mail címre küldött csatolmányt. A felmérésben részt vettek 79 százaléka szerzett meg adatot munkaadói engedély nélkül; 82 százalékuk szerint a munkáltatók nem számoltatták el őket távozásuk előtt a papír vagy elektronikus dokumentumokkal. A biztonsági szabályok teljes hiányára vagy azok semmibevételére utaló súlyos tény, hogy a válaszadók 24 százalékának távozása után is megmaradt a hozzáférése a munkáltató számítógéprendszeréhez vagy hálózatához. Ezen problémák megszüntetésére a Symantec Data Loss Prevention megoldását javasolja.

„Kutatásunk azt érezteti, hogy az adatvesztés nagy része megelőzhető, ha világos szabályokat használnak, jobb a kapcsolat az alkalmazottakkal, és kellően ellenőrzik az adathozzáférést.” – foglalta össze véleményét Larry Ponemon, a Ponemon Institute, LLC elnöke és alapítója. Az intézet webes felmérése 2009 januárjában zajlott, közel ezer olyan egyesült államokbeli résztvevővel, akik az elmúlt 12 hónap során kerültek el a korábbi munkáltatótól.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés