Connect with us

Olcsó nettel csábíthatnak idén

Dotkom

Olcsó nettel csábíthatnak idén

A távközlési szektor 2008-as teljesítményének összefoglalója.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden adja közre a távközlési szektor 2008-as évi teljesítményéről szóló összefoglalóját; a harmadik negyedéves adatok még a mobiltelefonéria térnyerését, valamint a szélessávú internet-előfizetések arányának emelkedését tükrözték, ráadásul a mobilnetezők aránya is rendkívül dinamikus növekedést mutatott. A Napi Online körkérdésében a negyedik negyedév óta érezhető válságjelek várható hatásairól kérdeztük a cégeket.

Idén sem a lakossági, sem az üzleti szektorban nem lehet számítani a net-penetráció számottevő növekedésére. Az internet-szolgáltatók növekedését a technológiai újítások, illetve a piacok újraelosztása hozhatja meg; a legnagyobb növekedési potenciál a mobilnetes szegmensben rejlik – ez derült ki a Napi Online internetszolgáltatók között végzett felméréséből.

Elfogyott a felhajtóerő
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) prognózisa szerint a lakossági internetkapcsolatok technológiája a vezetéknélküli internetkapcsolatok javára fejlődhet az elkövetkező két évben. A 2008-as 44 százalékról akár 35 százalékosra is visszaeshet az xDSL-kapcsolatok aránya, miközben a kábelnetet használók aránya a tavalyi 43 százalékról számottevően nem változik – olvasható a hivatal holnapján közzétett felmérésben. A mobilinternet aránya a 2008-as 6 százalékról 11 százalékra nőhet, de emelkedhet a LAN-kapcsolatot, illetve a WiFi-kapcsolatot használók aránya is. Márton György, az NHH szóvivője a Napi Online kérdésére elmondta: a 2010-re vonatkozó becslések a jelenlegi gazdasági helyzetben mindössze irányadó jellegűek lehetnek, ráadásul az internet-kapcsolat jellegére vonatkozó kutatásokat nehezíti, hogy a felhasználók nem mindig tudják megítélni, milyen típusú kapcsolattal rendelkeznek.

Az NHH becslése szerint az internet-penetráció növekedését az elmúlt években segítette, hogy egyre több családba jutott el a számítógép, ám a legújabb felmérések szerint ez a bővülés a 45 százalékos aránynál megtorpant. Az internet-piac növekedésének legfőbb hajtóereje ezzel megszűnt. A tavalyi évben 1 458 ezer lakossági internetezőről tudott az NHH, 2010-re 1 678 ezret vár. Az üzleti szektorban sem lehet ilyen alapú növekedésre számítani az idén, hiszen a net-penetráció ebben a szegmensben elérte az európai normának megfelelő maximumot. (Míg a KSH gyorsjelentése a szolgáltatóktól begyűjtött adatokon alapul, az NHH fent idézett kutatása a fogyasztóktól gyűjtött információkon alapul, így adott esetben lényeges eltéréseket mutathat a statisztikai hivatal adataihoz képest – a szerk.)

A mobilnet éve?
A 2009-es év – hasonlóan a tavalyihoz – egészen biztosan a mobilinternet további térnyerésének időszaka lesz – mondta kérdésünkre Langsteiner Marianne, a T-Mobile marketingigazgatója. A felhasználók száma a kedvező havi díjnak, a széles akciós eszközválasztéknak és az akciós díjkedvezményeknek köszönhetően várhatóan jelentősen bővül. A szegmens további növekedésére vonatkozóan mindenképpen figyelemreméltó, hogy a cég kutatásaiból kitűnik: az ügyfelek közel fele játszik a mobil internet előfizetésének gondolatával. Vagyis három éven belül tömegessé válhat ez a szolgáltatás – jósolta Langsteiner.

Hasonló tendencia érvényesülésére számít a Vodafone is, Török Péter a cég mobil szélessáv vezetője azonban gyorsuló növekedést vár 2009-ben. Az üzleti előfizetők között egyre többen használják ki a mobilitásból fakadó költségmegtakarítási lehetőségeket, teszik hatékonyabbá üzletmenetüket válaszolva a gazdasági lassulás kihívásaira. A lakossági előfizetők szegmensében hangsúlyosan jelenik meg a kötetlen internethasználat igénye akár az otthonon kívül is. Felmérések mutatják, hogy már többen nyúlnak a mobil, vezeték nélküli internet után, mint a vezetékesért – számolt be a szakember.

Újraindul a harc a vezetékes ügyfelekért
Az internet-szolgáltatók továbbra is bizakodók, hiszen a technológiai fejlődés egyre újabb lehetőséget kínál a piacszerzésre. Az Externetnél kérdésünkre elmondták, az árverseny kiéleződésére számítanak az ADSL és a kábelnetes piacokon. Várkonyi Ádám, a cég marketing-igazgatója szerint a két adatszolgáltatási forma közötti régi rivalizálás a HD-televíziós sugárzás megkezdésével kiújulhat. A szakember szerint amíg a kábeles adatszolgáltatás piacán az xDSL-nél eredendően nagyobb a növekedési potenciál, a föld fölötti műsorszórás terjedésével a fogyasztók egy része – takarékossági szempontoktól vezérelve – lemondhat kábeltévés, illetve kábeles internet csomag-előfizetéséről.

Ennek a növekedésnek azonban komoly területi korlátai vannak, hiszen a Matáv kábeleit használó adatszolgáltatás nincs mindenhol kiépítve. Technikai korlátok ugyanígy gátolják azonban a kábelnet terjedését is, hiszen minél több felhasználó „terheli” a kábeles hálózatot, annál kisebb az egy főre jutó sávszélesség, ami az egyre gyorsabb adatforgalmat megkövetelő felhasználók szemében komoly szépséghiba lehet. Elgondolkodtató érv lehet a szolgáltatóváltás ellen, hogy nagy árszínvonal-különbség nincs a termékek között, ráadásul a váltással a régi szolgáltató által kiadott e-mail cím is elveszik.

A Napi Online által megkérdezett szakértők abban mindenképp egyetértenek, hogy a betárcsázós internet kora végleg lejárt, s ezt sugallják a KSH adatai is, amelyek szerint a 2007 első negyedévi 82 731 kapcsolt vonalon és ISDN-nel csatlakozó felhasználó közül közel 50 ezer állt át más technológiára egy év alatt. A dial-up technológia életképtelenségét bizonyítja az is, hogy egy ADSL-belépés ára nagyjából megfelel egy „kihasznált” betárcsázós kapcsolat havidíjának. Míg az Externetnél az ADSL-piac további, ám lassuló növekedésével számolnak, a GTS Datanet stratégiai, termékfejlesztési és kommunikációs igazgatója szerint ebben a szegmensben visszaeséssel, míg a kábelnetes piacon stagnálásra, illetve enyhe növekedésre lehet számítani.

Szép Tibor, a GTS Datanet stratégiai igazgatója érdeklődésünkre elmondta, az üzleti felhasználók felé forduló GTS csoport a válság ellenére folytatja a tavalyival megegyező léptékű fejlesztéseit. A GTS-nél úgy látják, a válság miatt a lakossági ügyfelek számára a korábbinál is fontosabb lehet az ártényező, az üzleti felhasználók továbbra sem a távközlési kiadásaikon akarnak majd spórolni. Ebben a szegmensben a piac újraelosztására jelentheti a növekedés elsődleges forrása.

A kábeles internet-szolgáltatóknak a mobilnet rohamos térnyerése ellenére sem kell arra számítaniuk, hogy felhasználó nélkül maradnak; a mobilnet a vállalati ügyfeleknél zömmel kiegészítő szolgáltatásként van jelen, míg a lakossági ügyfeleknek szóló vezetékes ajánlatok kiegészítő szolgáltatásai továbbra is vonzóvá teszik a terméket.

A válság idén ha egyelőre kevéssé is, de rá fogja nyomni a bélyegét az internetes piacra – mondta a Napi Online-nak egy, a neve elhallgatását kérő szakértő. Véleménye szerint a mobilinternet kivételével mindegyik elérési módnál lassulni fog az előfizetők számának növekedése. Az intézmények és cégek jobban meg fogják vizsgálni, hogy milyen sávszélesség elegendő a működésükhöz, vagy az otthoni netezéshez, és kisebb, olcsóbb sávszélességre fogják lecserélni vezetékes szélessávú Internet-eléréseiket.

A szakember szerint a kábelnetes szolgáltatóknak szembe kell nézniük az ingyenes digitális televizióadások által keltett konkurenciával is, mert ha egyszer tényleg beindul az ingyenes műsorszórás, akkor érezhetően sokan fogják lemondani kábeles előfizetéseiket, s e mellett az internetet is. E szolgáltatók csak komoly árengedményekkel őrizhetik meg pozíciójukat – figyelmeztet a szakértő.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom