Connect with us

technokrata

A Videotonnál 270-280 forintos eurónak örülnének

Dotkom

A Videotonnál 270-280 forintos eurónak örülnének

Várhatóan 20-40 százalék között csökken a Videoton Holding Zrt. cégeinek idei forgalma a tavalyihoz képest.

A cég próbál alkalmazkodni az új feltételekhez, de ehhez stabil és megfelelő árfolyam kellene, kiszámítható költségszerkezet és rendelésállomány, valamint kisebb munkaadói terhek – mondta Lakatos Péter, az ipari gyártási és ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó vállalatcsoport vérigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Lakatos Péter úgy vélte, a válság 20-25 százalékán már “túl vagyunk”, a Videoton célja pedig az, hogy a versenytársaknál erősebben jöjjön ki belőle.

Lakatos Péter 260-290 forint körüli euró-árfolyamot tartana jónak a feldolgozó-ipar számára. Sinkó Ottó, a zrt. másik vezérigazgatója az idén az első félévben kicsivel 300 forint alatti árfolyamot, majd a következő egy évben, folyamatosan erősödő forintot, 270-280 forint körüli eurót látna szívesen.

Sinkó Ottó szerint a tavalyi évet csak 2007 ismeretében lehet értékelni. Két évvel ezelőtt a bázishoz képest 15 százalékos növekedést értek el eredményben és árbevételben. 2008 májusig úgy tűnt, hogy egész évre az árbevétel 10 százalékkal nő, az adózás előtti eredmény pedig szinten marad, de a második félévben “beütött a válság”, ami azzal járt, hogy tavaly az adózás előtti eredmény 7 milliárd forint körül alakult, az árbevétel pedig 5-10 százalékkal csökkent. A Videoton Holding Zrt. 97 milliárd forint konszolidálatlan árbevételt ért el 2007-ben, az adózás előtti eredménye mintegy 8,4 milliárd forint volt.

Sinkó Ottó szerint az idén számottevő visszaesés következik be, de cégszinten mintegy 20 százaléknál nem lesz nagyobb a bevételcsökkenés, míg az előállított darabszámot illetően 30-40 százalékos mérséklődésre számít. A cég 15 éve van magántulajdonban, 2008 közepén összesen 7800 alkalmazottat foglalkoztatott, most pedig 7000-et. A másik változás az, hogy a Videoton bevezette a 4 napos munkahetet. A vezérigazgatók arra nem tudtak válaszolni, hogy a létszám hogyan alakul az év végére.

A Videoton három magánszemély tulajdonában van: Széles Gábor 47 százalékos, míg Lakatos Péter és Sinkó Ottó 26,5-26,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

A holding a magyar ipar egyik legnagyobb foglalkoztatója, s egyebek mellett szórakoztató elektronikai, informatikai, autóipari, telekommunikációs termékeket és háztartási gépeket gyárt megrendelésre például a Bosch, a Suzuki, a Siemens, az Alstom, a HP, a Philips, az Electrolux és a Samsung cégnek.

Lakatos Péter elmondta, a zrt. továbbra is likvid, nettó betétes, nem mondott le cégvásárlási terveiről, de “hálistennek nem valósította meg azokat, amiket tervezett”. Idén áprilisban, egy partnercégen keresztül, nagy valószínűséggel termelésbe kezd a Videoton. A szerződést már megkötötték, s kezdetben néhány száz fő alkalmazásával fognak hozzá egy “limitált kockázatú, olcsó munkaerőt foglalkoztató, kevés gépet igénylő” tevékenységhez. A vezérigazgató több részletet nem árult el, ám azt elmondta, hogy hosszabb távon egy önálló Videoton céget szeretnének működtetni Kárpátalján.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle