Connect with us

technokrata

Hidrogénnel működő bázisállomással kísérletezik a T-Mobile

Dotkom

Hidrogénnel működő bázisállomással kísérletezik a T-Mobile

A T-Mobile – hosszú előkészítés után, a technológiában élenjáró amerikai és hazai közreműködő cégek szakembereinek részvételével – üzembe helyezte az első PEM cellával, azaz hidrogénnel működő magyarországi bázisállomását.

A legkorszerűbb technológia és további környezetbarát megoldások kombinált alkalmazásával teljes mértékben “zöld” bázisállomások telepíthetők, azaz kiválthatók a dízelgenerátorok, az akkumulátorok és a klímaberendezések, csökkentve ezzel az energiafelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást.

A T-Mobile (Magyar Telekom) szakemberei a PEM bázisállomások telepítésével nemzetközi viszonylatban is élen járnak, hiszen Európában hasonló kísérleteket eddig csak Svédországban végeztek. A PEM (Proton Exchange Membran) cella a hidrogéngázt használja fel oly módon, hogy a membrán felületén pozitív hidrogénionok és szabad elektronok keletkeznek. Az elektronok sokaságából villamos áram hozható létre, a hidrogénionok a levegő oxigénjével egyesülve pedig vízként távoznak a cellából. A hidrogén a föld egyik legalapvetőbb anyaga, minden vízcseppben és szinte valamennyi szerves vegyületben megtalálható. A belőle nyerhető energia tehát szinte végtelen mennyiségben áll rendelkezésre. A vízből például elektrolízissel állítható elő, amihez a villamos áram szintén természetes módon, szélerőművekből nyerhető. A PEM cellában az energiaátalakítás csendben, mozgó alkatrész és káros anyagok felhasználása nélkül valósul meg, így a cella rendkívül hosszú életű. A környezetbe illeszkedését pedig a víz – hidrogén – víz körfolyamat jellemzi.

A PEM cellával és a szélenergiával olyan körfolyamat valósítható meg, amellyel az energiafelhasználás teljes mértékben “zöld”, azaz szén-dioxid-mentes lesz. Az új megoldással a bázisállomásokból száműzhetők a kőolajszármazékokat felhasználó dízelgenerátorok, az energiafaló klímaberendezések és a káros anyagokat tartalmazó akkumulátorok. A T-Mobile műszaki csapata – a PEM cella gyártásában jelenleg élenjáró amerikai cég szakemberei mellett számos hazai és külföldi vállalkozás bevonásával – rendszerbe integrálta az általa kínált 5 kW teljesítményű berendezést.

Ez a környezetbarát fejlesztés a Magyar Telekom környezettudatos törekvéseinek fontos állomása. A XV. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton sikeresen szerepelt intelligens átszellőztető rendszer sikereire építve ezzel a megoldással megvalósulhat a valóban alternatív energiaellátás, csökkenthető az energiafogyasztás. A Magyar Telekom széles körben tervezi a PEM technológia alkalmazását, elsősorban a szükségüzemű tápellátás terén, másrészt minden olyan műszaki területen, ahol a járulékos energiamegtakarítás és üzemeltetési költségek csökkentése révén a beruházás reális megtérüléssel kecsegtet.

A PEM cellával és a szélenergiával olyan körfolyamat valósítható meg, amellyel az energiafelhasználás teljes mértékben „zöld”, azaz szén-dioxid-mentes lesz.

Ezzel a megoldással megvalósulhat a valóban alternatív energiaellátás, csökkenthető az energiafogyasztás.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom