Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kritikus hiba a Windows-ban

Dotkom

Kritikus hiba a Windows-ban

Minden redmondi operációs rendszer érintett.

A Microsoft közzétette, hogy a kedden kibocsátani tervezett patch-csomag ezúttal három sebezhetőséget iktat ki, melyek közül egy kritikus fontosságú. Ez a Windows operációs rendszereket (2000, XP, Vista, Server 2003 és 2008) érinti, és sikeres kihasználásával a támadó átveheti a rendszer felett az ellenőrzést. Úgy tűnik azonban, hogy a már támadás alatt álló Excel biztonsági rést nem fogja befoltozni Redmond a következő héten.

Ismeretes, hogy tavaly októbertől Redmond már a hivatalos megjelenés előtt megosztja az IT-szakemberekkel a hibákhoz készített javítások részleteit, így a projektben részt vevő rendszergazdák hamarabb tudnak reagálni. Emellett szintén azóta létezik az úgynevezett exploitability index – ez egy olyan mérőszám, amely segít fontossági sorrendet felállítani a kiadott patch-ek között.

Az update-ek elérhetőségéről részletesen be fogunk számolni.

Microsoft veszélyesség-besorolási lista
Kritikus (critical) – Ezt a minősítést akkor kapja egy sebezhetőség, ha anélkül válik kihasználhatóvá (például egy internetes féreg által), hogy ahhoz szükség lenne felhasználói beavatkozásra. Azaz a monitor előtt ülő bárminemű tevékenysége nélkül is kiszolgáltatottá válhat a számítógép.
Fontos (important) – Hasonló körülmények esetén kapja ezt a besorolást egy szoftverben felfedezett hiba, ami annyival „tud” kevesebbet, hogy nem használható ki automatikusan. Egy ilyen sérülékenység kiaknázásához a támadónak rá kell vennie a felhasználót, hogy kattintson egy linkre, megnyisson egy weboldalat, futtasson egy csatolmányt vagy állományt.
Mérsékelten fontos (moderate) – A fentiekbe nem beletartozó hiba.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés