Connect with us

technokrata

Összeomlik a PC-piac

Dotkom

Összeomlik a PC-piac

Minden idők legnagyobb arányú visszaesésére számíthat idén a személyi számítógépek piaca – jelentette a tekintélyes ágazati kutatócég, a Gartner.

A Gartner várakozásai szerint 2009-ben 257 millió PC-t adnak majd el szerte a világon, ez 11,9 százalékkal kevesebb a 2008. évinél. A zuhanás mértéke ezzel bő háromszorosa lenne a 2002-esnek: akkor 3,2 százalékkal zsugorodott a világ PC-piaca – eddig az volt az egyetlen év, amely nem hozott növekedést az ágazatban.

A visszaesés nagyon meredeken indult be – idézte a jelentést a BBC – , hiszen például Európában a tavalyi harmadik negyedévben még 20 százalékkal nőttek az eladások, a negyedik negyedévben viszont ez 4 százalékra apadt (pedig ez épp a karácsony időszaka). 2001-2002-ben elsősorban a vállalati kereslet szűkülését szenvedte meg a PC-ágazat – emlékeztetett a Gartner vezető elemzője, Ranjit Atwal – , most viszont mind a cégek, mind a magánszemélyek várhatóan kevesebb új gépet vesznek majd, tovább használják a régieket a szokásosnál. Egyes szegmensekben ugyan komoly növekedés valószínű, de ez nem tudja majd ellensúlyozni a romlás egészét: a mini laptopok és a netbookok eladása hiába ível majd föl várhatóan 80 százalékkal az idén, ezek csak 8 százalékkal részesednek a globális piacból.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek