Connect with us

technokrata

A Microsec már temetné a pecséteket

Dotkom

A Microsec már temetné a pecséteket

A nagy ügyfélforgalmat lebonyolító pénzintézetek vagy közszolgáltató cégek éves szinten akár 50-100 millió forint megtakarítást is elérhetnek az elektronikus aláírás használatával.

Azok a magánszemélyek, akik rendelkeznek e-szignóval, ennek ugyan a töredékét sem érhetik el, de azért az alapvető előnyöket ők is elkönyvelhetik – hangzott el a Microsec Számítástechnikai Fejlesztő Kft. sajtótájékoztatóján.

A társaság, amely jelenleg piacvezetőnek számít tízezret meghaladó, minősített biztonsági e-szignót használó ügyfelével, a magyarországi magánszemélyek felé szeretne nyitni, mivel körükben részben ismerethiány, részben óvatosság miatt kevesen alkalmazzák az e-szignót.

A cég szerint a tavalyi informatikai fejlesztések nyomán sok hivatalos helyen – például államigazgatási szervezeteknél, pénzintézeteknél, közműszolgáltató cégeknél – bizonyosodott be az e-szignó hatékonysága, az eljárás biztonsága, ami a magánszemélyek körében is vonzóvá teheti a pecsétmentes eljárást, hiszen használata ugyanúgy anyagi előnyt és időmegtakarítást eredményezhet, mint a nagyfelhasználóknál. Például nemcsak a közjegyzői másolati díjakkal kerülhet kevesebbe egy dokumentum hitelesítése, hanem az adminisztrációs időből is csak annyit igényel, amennyit a számítógép/laptop előtt az elektronikus papírok oda-vissza küldésével kell tölteni. Ráadásul vannak már olyan intézmények – ilyen például a Cégbíróság -, amelyekhez kizárólag elektronikus formában, e-szignóval hitelesítve nyújthatók be az iratok.

A hazai törvényi keretek 2001 óta teszik lehetővé az e-szignót, a használók köre azonban lassan bővül, e tendencia főleg annak nyomán erősödhet a magánhasználók körében – beleértve az egyéni, illetve kisvállalkozásokat is -, ha még több helyen lehet majd ebben a formában is hivatalos ügyet intézni, dokumentumokat hitelesíteni. Nagy valószínűséggel az a fiatalabb korosztály lesz egyre inkább vevő a minősített biztonsági aláírást lehetővé tevő e-szignó-kártyák igénylésére, amelynek körében mindennapos a számítógép-használat – mondta a Napinak Barsi András Attila, a Microsec kereskedelmi vezetője.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák