Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kapkodnak a cégek a bankrabló hacker után

Dotkom

Kapkodnak a cégek a bankrabló hacker után

Fosztogass, hogy jó állásod legyen?

Jelenleg három éves börtönbüntetését tölti az a 22 éves román fiatalember, akit az olasz hatóságok online bűnszervezetben való részvétellel vádoltak meg. Gabriel Bogdan Ionescu a többek között banki tevékenységgel is foglalkozó Poste Italiane számláit megcsapoló csoportnak segített abban, hogy azok hozzáférhessenek a pénzintézetnél vezetett számlákhoz, és azokról pénzt emeljenek le. A román rendőrség azonban 2007 decemberében lecsapott a szüleinél lakó fiatalemberre: Ionescu-t Craiova-i otthonából vitték el a hatóságok. Ezután nem sokkal kiadták az olasz államnak, ahol pedig háromévnyi börtönbüntetést róttak ki rá.

Azonban nem egy átlagos hackerről van szó: Ionescu 2007-ben megnyerte a Balkáni Informatikai Olimpiát, és anélkül vették fel a Bukaresti Műszaki Egyetem Automatizálási és Számítástechnikai Tanszékére, hogy ahhoz felvételi vizsgát kellett volna tennie. Ezt az ígéretesen induló pályát tűnt félbeszakítani a három éves börtönbüntetés. A román fiatalember viszont a rácsok mögött nem törődött bele sorsába, és kérelme pozitív elbírálása után felvételi vizsgát tehetett a Milánói Műszaki Egyetem Mérnökinformatikus Karán. Rekordtempóval oldotta meg a feladatokat, amivel a kar történetében minden idők legjobb eredményét produkálta.

A múlt héten további két vizsgán jutott túl, szintén rekordteljesítménnyel. „Nem egyszerűen csak a legjobb ebben a generációban, hanem valószínűleg ő a legjobb az egész bolygón.” – áradozott Pierluigi dell Vigna, Ionescu egyik professzora. Informatikai és matematikai analízis vizsgáinak sikeres abszolválása azonban nem csak a média érdeklődését váltotta ki. Az online bűnözői tevékenységek figyelésével és megakadályozásával foglalkozó Way-Log vállalat például részidős állást kínált a hackernek; vagyis a rablóból pandúr lett.

Mindazonáltal nem csak a Way-Logot írhatja bele önéletrajzába Ionescu. Cornel Dinu, Románia olaszországi főkonzulja egy román újságnak nyilatkozva kifejtette, hogy már több komoly tevékenységet folytató nagyvállalat megkereste állásajánlatával a hackerzsenit. Ezzel biztosítottnak látszik a fiatalember jövője. Ráadásul, munkáját segítendő, nemrég a börtön rácsait házi őrizetre cserélhette fel.

Néhány olasz újság emiatt cinikusan megjegyezte, hogy ezek szerint a bankrablás utat jelenthet a jó megélhetést nyújtó legális állások felé.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés