Connect with us

technokrata

Milyen esélye van 2009-ben a magyar kis és közepes it-cégeknek a talpon maradásra?

Dotkom

Milyen esélye van 2009-ben a magyar kis és közepes it-cégeknek a talpon maradásra?

Szuszkó László
Odin
Azok a cégek, amelyek nem tudnak különösebb hozzáadott értéket képviselni megoldásaikkal, valószínűleg keményebben megérezték az utolsó negyedévben tapasztalt általános visszaesést.

Míg azok, amelyek egyedi megoldásokat nyújtanak ügyfeleik és partnereik számára, nagyrészt ismét megrendeléshez jutottak.

Drajkó LászlóMicrosoftMa még nem lehet megjósolni, hogy mekkora visszaesést okozott az ágazatnak a pénzügyi válság, ami szerencsére csak az utolsó negyedévre nyomta rá bélyegét. Annyi biztos, komoly kihívás a válság, de én optimista vagyok, megfelelő stratégiával kezelni lehet a helyzetet, ami egyben lehetőség is.

Ifj. Faur KálmánLibraSok meglévő vagy potenciális ügyfél halasztotta el az év végi informatikai beszerzését, fejlesztését, ami a negyedik negyedéves bevételeket negatívan befolyásolta, ezért akik az év végi magas megrendelésszámtól – ami például a vállalatirányítási rendszerek piacán jellemző – várták, hogy az évük sikeres legyen, valószínűleg csalódtak.

Dancsi AndrásAvayaTöbbéves összehasonlításban a tavalyi még mindenképpen a bő esztendők közé tartozott a magyar informatikai ágazat számára. Azon persze érdemes elgondolkozni, hogy amennyiben ilyenek a bőséges időszakok, akkor mit hozhatnak a válságos évek.

Gál GyörgyPolygonÚgy hallottam több üzletembertől, hogy nagyon sokan a tervezett vagy ahhoz közeli évet zártak. Másokhoz hasonlóan ugyanakkor mi is tartottunk a gazdasági klíma romlásától, ezért kiadásainkat azonnal csökkenteni kellett.

Prohászka OttóHamaA teljes it-szektorról nem nyilatkozhatom, de úgy gondolom, hogy a hardver-, és különösen a kiegészítő piac érezhető csökkenéssel zárt tavaly. Ez elsősorban a makro- és világgazdasági folyamatoknak és a kereslet visszaesésének tudható be.

Lakatos IstvánBravogroupFelemás volt a 2008-as év. A társaságok túlnyomó része hozta az árbevételi tervét, sőt néhány nagyobb projektnek köszönhetően volt, aki két számjegyű növekedést ért el. Ugyanakkor az árrések tovább csökkentek, mindenki csak a túlélésre és nem a profittermelésre hajtott.

Peter SimonSanyoAz elmúlt év informatikai piacára a mérsékelt mozgások és a stagnálás volt a jellemző. A társaságok elsajátíthatták azokat a stratégiákat, amelyek nélkül a 2009-es, várhatóan szűkülő piacokon nem maradhatnának talpon. Általánosan is jellemző volt a fejlesztések megtorpanása, az új termékek számának csökkenése.

Fóti MarcellNetAcademiaA mi esetünkben az árbevétel és a megrendelések zöme éppen a “válságos pillanatokra” esett. Az okokat vizsgálva talán ebben benne volt egy adag “most vagy soha” rendelés. Ezt majd a következő hónapokban tudom biztosabban megítélni.

Lintner AttilaAlvicomA 2008-as év, különösen az első három negyedév, csendes növekedésben telt. Az ősszel kialakult válságot az év folyamán nem lehetett érezni, hiszen a 2008-as beruházásokat már 2007-ben megtervezték a megrendelőink.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák