Connect with us

technokrata

A maffia skype-ol, a hatóságok hajukat tépik

Dotkom

A maffia skype-ol, a hatóságok hajukat tépik

Az európai hatóságok meg akarják találni a Skype-telefonhívások lehallgatásának lehetőségét.

Az európai országok joghatóságainak uniós szervezete, az Eurojust elvállalta, hogy koordinálja azokat a tárgyalásokat, amelyek célja a Skype internetes telefonrendszer lehallgatásának lehetővé tétele. Európában elsősorban az olasz ügyészség és rendőrség panaszkodik arra, hogy a maffiózók egyre gyakrabban használják a Skype-ot, mert azt nem lehet lehallgatni. Egy kiszivárgott hír szerint a német hatóságok olyan trójai szoftvert fejlesztettek ki, amely másolatot készített a Skype-hívásokról későbbi elemzés céljára.

A Skype tulajdonosai üzleti titokként kezelik az interneten keresztül lefolytatott beszélgetések titkosító rendszerét, amit eddig senkinek sem sikerült feltörni. A bűnüldöző szervek ezért egyet tehetnek: blokkolják a hívásokat, hogy ezzel normál telefonálásra kényszerítsék a gyanúsítottakat.

Soha meg nem erősített hírek szerint az amerikai nemzeti biztonsági hivatal (NSA) évek óta próbálkozik a kód feltörésével, és a hiábavaló erőlködés nyomán immáron dollármilliókat hajlandó adni annak, aki képes megoldani ezt a feladatot.

A Skype-ot két észt programozó találta ki, akik egy dán-svéd céget hoztak létre az ötlet – telefonálás az interneten át ingyen – hasznosítására. A rendszer bevált – főleg a számítógéppel jó barátságban lévő, külföldre sokat telefonálók körében népszerű -, így végül az eBay aukciós site 2006-ben 350 millió dollárért megvette. Mivel azonban lehallgathatatlan, a bűnözők is rákaptak.

Az Eurojustra az a nehéz feladat hárul, hogy koordinálja a 30 különböző európai jogszolgáltatási rendszert képviselő jogászok és az informatikusok munkáját a Skype-hívások szabályozott lehallgatásának lehetővé tételére.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek