Connect with us

technokrata

Olcsóbb, gyorsabb netbook Google-segítséggel

Dotkom

Olcsóbb, gyorsabb netbook Google-segítséggel

Kajakra megy a Microsoft ellen a Google a netbookpiacon.

A tajvani Asustec Computer Inc., az 500 dollárnál olcsóbb – alapvetően e-mailezésre és internetezésre szánt – netbookok feltalálója, azt tervezi, hogy a Microsoft Windows Mobile szoftvere mellett a Google Androidját is telepíti gépeire. A különbség brutális: amellett, hogy az utóbbi program a nyílt forráskódú, ingyenes Lunux operációs rendszeren fut, még gyorsabb is, mint vetélytársa. A nagyobb hardverigény miatt a Microsoft szoftverével szerelt komputerek kétszer annyi ideig állnak fel, mint a linuxos netbookok.

Az Asustek Eee PC ágazatának igazgatója egyelőre nem árult el többet a tervekről, mert még minden mozgásban van. Tapasztalatcserére felkereshetik a HTC Corp.-ot, amely elsőként kínált Androidot futtató mobiltelefonokat. Ezeket például a T-Mobiel USA és a Vodafone ügyfelei vásárolhatták meg. A Samsung és az LG Electronics szintén tervezi a Google programjának átvételét, a HP és a Dell egyelőre nem nyilatkozik ezzel kapcsolatos elképzeléseiről.

Az Androidot mobil-számítástechnikai eszközökre tervezték. Az ilyen programoknak tekintettel kell lenniük arra, hogy a korlátozott hardver- és energiaforrás áll a rendelkezésükre, hogy kisebb képernyőn kell megjeleníteniük a weboldalakat stb. A tavalyi negyedik negyedévben a Windows Mobile uralta a netbookpiac 85 százalékát – ismerve a céget nem lehetnek kétségeink, hogy mindent meg fog tenni pozíciója védelme érdekében.

A mininotebookok értékesítése idén 22 millió darabra nőhet a tavalyi 11,4 millió után, miközben a komputerpiac növekedése 3,8 százalékra lassul a 2008-as 12 százalékról – derül ki az IDC informatikai piackutató cég novemberi előrejelzéséből.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek