Connect with us

technokrata

Vége lehet a titokban fényképezésnek

Dotkom

Vége lehet a titokban fényképezésnek

Amerika leszámolna a hangtalan mobiltelefonos fényképezéssel.

Volt szerencsém ott lenni azon a Sony Ericsson sajtótájékoztatón, nem sokkal az ezredforduló után, amelyiken bemutatták az itthon először kapható „kamerás” mobiltelefont (a Westel közreműködésével zajlott eseményről még Straub Ádám kollegám írt cikket). Az idézőjelek teljes mértékben indokoltak: a kis kommunikációs eszköz nem rendelkezett beépített kamerával, az külön kellett rádugni. És a képminőség! Hagyott kívánnivalót maga után bőven. Emlékeim szerint még a QVGA felbontást sem érte el a T68-assal elkészíthető digitális képek felbontása.

Kamera nélkül…
…és kamerával

Ki gondolta volna akkor, hogy a zeneipar komoly jogi perpartvart fog csinálni a csengőhangokból (tényleg van olyan ember Magyarországon, aki egy Scooter refrénért kifizet 400 forint + ÁFA-t?). Azt pedig talán még kevesebben látták előre, hogy az opcionális figyelmeztető hang, ami fényképezéskor megszólal, egyszer még vita tárgya lesz az Egyesült Államok kongresszusában.

Márpedig ez most a helyzet. A republikánus Pete King nemrég egy olyan törvénytervezetet bocsátott a képviselőház elé, amely kitiltaná az USA-ból azokat a modelleket, amelyek képesek hangtalanul fényképet készíteni. Komoly neve is van a törvénytervezetnek, úgy hívják, hogy: Camera Phone Predator Alert Act. A törvény arra kötelezné a digitális kamerával rendelkező mobiltelefonokat, hogy hangot bocsássanak ki minden alkalommal, amikor fotót készítenek velük.

Gondoljuk tovább!
Természetesen a konzervatív álláspontot az emberek torkán a gyerekek védelmére hivatkozva próbálják meg majd letolni („szerencse”, hogy ezúttal nem a terrorizmusra fogják). A térfigyelő kamerák bezzeg nem sértenek személyiségi jogokat. Ha a kedvesemmel sétálok az utcán, és valaki lefényképezi, hogy megcsókoljuk egymást, akkor az betolakodik az intim szférámba – a térfigyelő kamera, ami viszont videóra veszi ugyanezt, nem gond. Hm?

Nem tudom, ki hogyan van ezzel, de engem személy szerint zavarnak a hangot kiadó digitális fényképezőgépek (és itt most nem a tükörreflexes modellekre gondolok). Hiszen nincsen bennük semmi olyan mozgó alkatrész, ami jól hallható hangot adna ki működés közben – a kattogó masina vérgagyi. Ráadásul az sem fér a fejembe, hogy King képviselő úr hogyan gondolta a hangjelzés alkalmazását. Mit kell például tennie a készüléknek, ha videózásra használják? Folyamatosan visítania? Vagy periodikusan sípolnia? Miközben a mobiltelefon nem csak a képet veszi fel, hanem a hangot is…Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom