Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kevés a jövőbelátó az it-vezérek között

Dotkom

Kevés a jövőbelátó az it-vezérek között

Tavaly megkérdeztük a magyarországi it-vezetőket arról, hogy véleményük szerint milyen lesz az idei év (Napi, 2008. január 9.). Talán érdekes lehet utólag megvizsgálni, mennyire váltak be a nyilatkozók jóslatai, annál is inkább, mert bár az informatika fejlődését nem Magyarországon határozzák meg, azért e vezetők többsége első kézből értesülhet az irányvonalakról.

A megkérdezettek a 2008-ban várható eredményeikkel kapcsolatban óvatos derűlátásról számoltak be, azaz mindegyik társaság bízott abban, hogy a kitűzött céljaikat el fogják érni, ám a többség biztos volt abban, hogy ugyanakkora növekedésért keményebben kell dolgozniuk, mint korábban. Az az érdekes kettősség jellemezte a vállalatvezetőket, hogy bár optimisták voltak, mégis nehéz évre számítottak. E kettősség jellemzi jóslataikat is, a sok találat mellett sokat tévedtek. Az egyik nagy multinacionális szoftvercég első embere szerint az ágazat a (2008-at) megelőző években az egyik leggyorsabban növekvő területnek számított, de 2007-ben – elsősorban a megszorítások és a bizonytalan gazdasági környezet miatt – megtorpant a kis- és közepes vállalati (kkv) piac. Nem segített a kkv-kon az sem, hogy az NFT II keretében kiírt pályázatok az idén (2007-ben) sem indultak el érdemben, és így sem a kkv-k, sem a közigazgatási szféra nem jutott forráshoz informatikai fejlesztéseihez. Az európai uniós forrásokból kiírt pályázatoknak így legelőször 2008-2009-ben lesz érzékelhető hatása a magyar it-piacon – reménykedett a ma már más posztot elfoglaló vezető. Mindazonáltal tény, hogy a nyögvenyelősen beindult pályázatoknak sok informatikai társaság köszönheti az éves terv teljesítését.

Az egyik nagy internetszolgáltató igazgatóságának elnöke szerint meghatározó lesz a piacon a gazdasági recesszió 2008-ban. Delphoi jósdát megszégyenítő telitalálat. Véleménye szerint a korábban elindult konszolidációs folyamat tovább erősödik, a mobilinternet pedig tovább növeli a már egyébként is erős árversenyt. A piacon jelen lévő kisebb cégek csak konszolidációval tudnak fennmaradni a piacon, azonban ez sem elegendő ahhoz, hogy a piaci versenyben talpon maradjanak: a kisebb szolgáltatóknak is bővíteniük kell szolgáltatáspalettájukat és azt jó minőségben kell biztosítaniuk ügyfeleiknek. Talán nem nagy bátorság kijelenteni, hogy az internetszolgáltatók konszolidációjának tempója miatt kapkodni kellett volna a fejünket. No, talán majd jövőre!A jövő évtől (2008-tól) azt várjuk, hogy az államigazgatási szektor is rájöjjön arra, amit a versenyszféra szereplői már évek óta tapasztalnak; ERP-rendszereink versenyképességet és hatékonyságot biztosítanak számukra – mondta az egyik nagy vállalatirányítási rendszereket gyártó társaság kereskedelmi igazgatója. Teljesült a kívánság, számos tendert írtak ki és sok bevezetés kezdődött el 2008-ban, nemcsak az államigazgatásban, hanem számos állami tulajdonban lévő vállalatnál vagy banknál.

Az elmúlt évek dinamikus növekedési rátáját követve 2008-ban tovább folytatódik a Linux térhódítása: a nyílt forráskódú szoftverek szerveroldalon érett szakaszba értek és folyamatos a növekedés, de mára már a desktopoldali Linux-megoldások technológiai fejlesztése is elérte azt a szintet, amely indokolttá teszi alkalmazásukat vállalati és intézményi környezetben – jósolta az egyik legnagyobb magyarországi linuxos társaság ügyvezető igazgatója. Szóról szóra igaz, de nem szükséges jósgömböt használni ahhoz, hogy azt állítsuk: a vállalatvezetők ma még a Windows vs. Linux viadalban a redmondi cég szoftverére fogadnak.

Teljesen igaza volt az egyik nagy hardvergyártó magyarországi üzletfejlesztési igazgatójának abban, hogy 2008 már tényleg a mobilitás éve lesz. A már-már nostradamusi vénával rendelkező guru véleménye szerint a mobilitást segítendő megjelenhetnek az első noteszgépek már az általános iskolákban is, és nagyrészt mobil gépeket vesznek majd az otthoni felhasználók is. Megjelennek a nagyon olcsó, noteszgép alakú, de azzal nem azonos funkciójú internetelérési eszközök is. Ezek a jóslatok bejöttek. Valóban jelentős mértékben lett népszerű a mobilinternet, hódítanak a netbookok. És ami nagyon nem, vagy csak részben jött be: a bankok felismerik az Itanium “értékeit”. Megkezdődhet a tisztulás Magyarországon a számítástechnikai vám- és áfacsalások terén. A magyar informatikai piac sikereként pedig a hazai informatikai cégek látványosan terjeszkednek a régió többi országában is.

Az informatikaoktatás dinamikus növekedését jósolta az egyik oktatóközpont már-már látnoki erővel bíró ügyvezető igazgatója. Persze nem volt nehéz dolga, hiszen a jóslatot a munkaerőpiacon tapasztalható hiányra alapozhatta a nyilatkozó, s a magyar gazdaság ma is sokkal több képzett informatikusnak tudna munkát adni, mint amekkora a kínálat.

Váteszként szólt az a megkérdezett, online-médiát vezető szakember is, aki szerint a netes médiapiacot 2008-ban a megfontoltabb költések fogják jellemezni. Véleménye szerint a felhasználói oldalon a vásárlást megelőző döntés-előkészítés is egyre inkább a web irányába tolódik, a pizzarendeléstől az autóvásárlásig mind többen választják az internetet a beszerzés előkészítésére, vagy akár konkrét vásárlásra is. Ennek köszönhetően a hirdetők számára továbbra is folyamatosan keresni kell az innovatív marketingeszközöket, illetve a szokatlan, így a vásárlóra mélyebb benyomást tévő csatornákat, amelyekhez kreatív megjelenés társítható. Nyilatkozata szerint a keresőmarketing 2008-ban is egyike lesz a legdinamikusabban növekvő online marketingeszközöknek, miközben egyre nagyobb hangsúlyt kap a Web 2.0, ahol a tudatos felhasználók által irányított kommunikációs csatornákon – blogokon, fórumokon, közösségi oldalon – kell hatékonyan elérni a döntéshozói csoportokat. Bár véleményünk szerint olyan, hogy Web 2.0 nem létezik, csak annyival egészítenénk ki – szerénytelenül – a nyilatkozatot, hogy a vásárlókat is így lehet hatékonyan elérni.

A digitális technológia központi szerepet tölt be életünkben, meghatározza, hogyan játszunk, dolgozunk, tanulunk – állapította meg egy nagy szoftvercég marketingigazgatója. Mint elmondta, sok tekintetben még csak az elején tartunk ennek a forradalomnak, hiszen az elkövetkező tíz évben – amit digital decade-nak, vagyis digitális évtizednek nevezhetünk – a szoftverek várhatóan nagymértékben változtatják meg mindennapjainkat, gazdagabbá, hatékonyabbá és izgalmasabbá téve azokat. A felhasználói felületek úgy alakulnak át, hogy azok jobban tükrözik az emberek közötti természetes kapcsolatokat, a technológia mindjobban összeköt bennünket, a technológiának is köszönhetően sokkal mélyrehatóbbak lesznek az emberi kapcsolatok. Nos, van még néhány óránk éjfélig, hogy ezeket elmélyítsük.

Az európai uniós forrásokból kiírt pályázatoknak legelőször 2008-2009-ben lesz érzékelhető hatása a magyar it-piacon – reménykedett egy vezető. Tény, hogy a nyögvenyelősen beindult pályázatoknak sok informatikai társaság köszönheti az éves terv teljesítését.

Nem szükséges jósgömböt használni ahhoz, hogy lássuk: a vállalatvezetők ma még a Windows vs. Linux viadalban a redmondi cég szoftverére fogadnak



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés