Connect with us

technokrata

Soha rosszabbat!

Dotkom

Soha rosszabbat!

Átfogó felmérést készített az Informatikai Vállalkozások Szövetsége az idei infokommunikációs piacról.

Az IVSZ IKT Piaci Felmérés 2008 tanulmány szerint a magyar informatikai piac visszafogott ütemben nőtt, míg a távközlési piacot már a zsugorodás jellemzi. Az informatikai és távközlési piac együttes mérete 2007-ben elérte az 1476 milliárd forintot. Mielőtt az it-piaci szereplők fellélegeznének, látni kell azt is, hogy mindkét piac esetében 2005-öt követően az éves növekedési ütem csökkenése figyelhető meg, ami a távközlési szolgáltatások esetében tavaly már a piac zsugorodásába fordult át. A belföldi informatikai piacot egy közel 845 milliárd forintos informatikai exportpiac egészíti ki; ennek éves növekedési üteme azonban szintén elmarad az előző évekhez képest, de a belső informatikai és távközlési piachoz képest 8,4 százalékos növekedésével még mindig dinamikusan bővülőnek tekinthető.

Sajnos a nemzetközi összehasonlítás sem igazán javít az összképen, az informatikai költés növekedésében még sereghajtók vagyunk. 2007-ben az informatikai költés a magyar piacon a harmadik legnagyobb volt a kelet-közép-európai régióban Lengyelország és Csehország mögött. Növekedés szempontjából az euróban kifejezett bővülés 9,7 százalékos, mellyel Magyarország a sereghajtó országok közé tartozik Csehországgal, Horvátországgal és Szlovéniával együtt, ugyanakkor Románia és Bulgária – 26,1, illetve 23,8 százalékos bővülésével – kiemelkedik a többi ország közül, igaz, a jóval alacsonyabb bázis miatt könnyebb nagy növekedést elérniük.

Azt hiszem, nem tévedhetek nagyot, amikor azt gondolom: ezeknek az “eredményeknek” egy év múlva nagyon örülne mindkét ágazat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák