Connect with us

Hirdetés

technokrata

Memóriapiaci előrejelzés

Dotkom

Memóriapiaci előrejelzés

A Kingston Technology, a világ vezető független memóriagyártó vállalata nyilvánosságra hozta a 2009-es évre vonatkozó, memóriapiaccal kapcsolatos előrejelzéseit és trendjeit. A vállalat elnöke és egyben társalapítója, John Tu úgy gondolja, hogy a gazdasági visszaesés és az azt követő konszolidáció elősegíti majd a piac önkorrekcióját.

Konszolidáció és tisztuló memóriapiac – Ahogy a gazdasági visszaesés hatásai érezhetővé válnak, egyre inkább valószínűsíthető, hogy a memóriapiac kisebb szereplői is egyre súlyosabb nehézségekkel fognak szembenézni, amelyek akár a fennmaradásukat is veszélyeztethetik. Tekintve, hogy túl sok memórialapka-gyártó van a piacon – emiatt a verseny is rendkívül kiélezett közöttük -, az árak csökkentek az elmúlt hónapokban, ráadásul a konszolidáció nagy valószínűséggel e téren is segíti majd a korrekciót.

A DRAM-memóriaszegmens térnyerése – A DDR3 memóriák térhódítása elkerülhetetlenül folytatódik jövőre, ami jelentős mértékben a három- vagy akár négycsatornás memóriatechnológiák megjelenésének és elterjedésének köszönhető. A Kingston elnöke szerint a VLP (Very Low Profile – nagyon alacsony méretű) memóriamodulok felhasználási köre is nagymértékben bővülni fog, így kevesebb nyersanyagot kell majd felhasználni az új és már bevezetett modulok készítésekor egyaránt. Tu szerint nőni fog a kereslet a nagyobb sebességű memóriák iránt a professzionális felhasználók részéről, akiknek nagyobb teljesítményre van szükségük az audiovizuális tartalomkészítéshez és az alkalmazások felgyorsításához.

Erősödő kereslet a flash-memóriák iránt – Minden valószínűség szerint fokozódik a nagy kapacitású, nagy teljesítményű SD-kártyák (SDHC) iránti kereslet, elsősorban a nagy felbontású video- és fotóeszközök terjedése miatt. Az SDHC-k jelenlegi csúcskapacitása 32 GB, azonban 2009-ben a formátum olyan változásokon eshet át, amelyek lehetővé teszik a még nagyobb tárhely biztosítását is.

Biztonságos adattárolás 2009-ben is – 2008-ban erősödött a közszféra és a magánszféra adatainak biztonságos tárolása iránti igény. Ennek oka az adatvesztési botrányok növekvő száma, amelyek megmutatták, hogy a bizalmas és titkos adatok nem kellően gondos kezelése (nem tartják be a biztonsági szabályokat és nem használják a megfelelő technológiát) mekkora veszélyt rejt magában. A jövő év során várhatóan növekszik a hardveres titkosítású usb-flash meghajtók iránti igény, ezzel egyidejűleg pedig a meghajtók kapacitása is bővül.

A virtualizáció túl van a felfutási időszakon – A virtualizáció továbbra is izgalmas téma lesz, és előkelő helyet foglal majd el az informatikai vezetők és döntéshozók megoldásra váró feladatainak sorában. A Gartner – a világ vezető it-kutató és -tanácsadó cége – szerint a virtualizáció már túljutott a felfutási ciklusán, ezért valószínűsíthető, hogy a vállalatok a technológia előnyeit felismerve beépítik azt az informatikai infrastruktúrába. A memóriák szempontjából ez azt jelenti, hogy növelni próbálják majd a megtérülési és teljes tulajdonlási költséggel kapcsolatos mutatókat a virtualizációs projektek esetében. Elképzelhető tehát, hogy mindezt a virtuális kiszolgálók memóriakapacitásának növelésével fogják elérni, hiszen a nagyobb memória nagyobb teljesítményt és jobb skálázhatóságot jelent a virtuális gépek esetében.

Az SSD továbbra is meghatározó szereplő marad – A mozgó alkatrészek nélküli merevlemezekről (Solid-State Drive – nagy sebességű szilárdtest) egyre több szó esik majd, és a gyártók jelentős összegeket fektetnek be az ezzel kapcsolatos kutatás-fejlesztésbe. Azonban Tu szerint nem valószínű, hogy 2009-ben már általánosan elterjedt technológiává válna. Továbbra is túl drágák lesznek, mivel a flash-alapú SSD-k sokkal többe kerülnek majd, mint a hasonló kapacitású merevlemezek. Ugyanakkor a flash-memória piacán nagy a túlkínálat, ezért nem tartja elképzelhetetlennek, hogy komoly árcsökkenés következzen be, ezáltal pedig az SSD-meghajtók könnyebben elérhetővé válnak.Új, ipari SSD-szabványok – 2008-ban több olyan kifogás is felvetődött az új SSD-meghajtókkal kapcsolatban, amelyek jelentős része az új technológiákkal járó tervezési problémáknak tudható be. A finomításokat követően a vezető gyártók SSD-termékei piacképessé váltak. Ennek ellenére biztosra vehetjük, hogy a technológia fokozatos térnyerésével egyidejűleg új, a nagy teljesítményt és a kiváló minőséget biztosító szabványok kerülnek bevezetésre.

Környezettudatos informatika – A Kingston társalapítója szerint 2009-ben a környezettudatos informatika ugyanolyan fontos téma lesz, mint ma. Bár nem kifejezetten a manapság oly nagy népszerűségnek örvendő fenntartható fejlődés miatt, hanem sokkal inkább az elérhető megtakarítások kapcsán. Az egyre növekvő energiaköltségek mindenkit kedvezőtlenül érintenek, így ha a vállalatok alacsonyabb fogyasztású informatikai eszközöket használnak, azt nem pusztán természetvédelmi megfontolásból teszik, hanem mert az kedvezően hat a nyereségükre is. nAhogy a gazdasági visszaesés hatásai érezhetővé válnak, egyre inkább valószínűsíthető, hogy a memóriapiac kisebb szereplői is egyre súlyosabb nehézségekkel fognak szembenézniA többség nem éli túl a memóriapiac összeomlását Mindössze két, legfeljebb három vállalat éli túl a memóriapiac teljes összeomlását – írja a hwsw.hu a japán memóriagyártó, az Elpida közleményére hivatkozva. A cikk szerint, miután a DDR2 DRAM-ok ára a legtöbb gyártó önköltségi szintje alá esett, megkezdődött a kibocsátás csökkentése. Mindez azonban egyelőre hatástalannak bizonyult, az árak jelenleg is esésben vannak, és korábban elképzelhetetlen mélységeket értek el a napokban – a szereplők többsége a puszta életben maradásért küzd már. A jelenlegi olcsóságnak valószínűleg meglesz még a böjtje – figyelmeztet az Elpida.64 giga a zsebbenA Kingston Technology Company Inc., a világ egyik vezető memóriagyártója bejelentette, hogy forgalomba hozta a nagy kapacitású, 64 gigabájtos DataTraveler 150 (DT150) usb0 flash-meghajtót. A DT150 a legnagyobb kapacitású Kingston DataTraveler usb-meghajtó, amelyre a felhasználók biztonsági másolatot készíthetnek a merevlemezen található adataikról, és segítségével magukkal vihetik, illetve megoszthatják másokkal teljes zene-, videó-, fotó- és dokumentumgyűjteményüket. „Az új 64 GB-os DataTraveler 150 új szintre emeli a pendrive-okat, hiszen kis eszközben kínál hatalmas kapacitást” – mondta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere. „Mivel a zenék, fotók és más digitális tartalmak miatt nő a fájlok mérete, a nagy kapacitású usb-meghajtók iránti kereslet egyre erősebb. A DT150 kétségkívül kielégít minden ezzel kapcsolatos mai igényt” – tette hozzá Kaszál Norbert. A Kingston DataTraveler 150 kompatibilis a Windows Vista, XP és Windows 2000, a Mac OS X 10.3 (vagy újabb), valamint a Linux 2.6 (vagy újabb) rendszerekkel. Az eszközhöz öt év garanciát és 24 órás technikai támogatást ad a gyártó.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés