Connect with us

technokrata

Memóriapiaci előrejelzés

Dotkom

Memóriapiaci előrejelzés

A Kingston Technology, a világ vezető független memóriagyártó vállalata nyilvánosságra hozta a 2009-es évre vonatkozó, memóriapiaccal kapcsolatos előrejelzéseit és trendjeit. A vállalat elnöke és egyben társalapítója, John Tu úgy gondolja, hogy a gazdasági visszaesés és az azt követő konszolidáció elősegíti majd a piac önkorrekcióját.

Konszolidáció és tisztuló memóriapiac – Ahogy a gazdasági visszaesés hatásai érezhetővé válnak, egyre inkább valószínűsíthető, hogy a memóriapiac kisebb szereplői is egyre súlyosabb nehézségekkel fognak szembenézni, amelyek akár a fennmaradásukat is veszélyeztethetik. Tekintve, hogy túl sok memórialapka-gyártó van a piacon – emiatt a verseny is rendkívül kiélezett közöttük -, az árak csökkentek az elmúlt hónapokban, ráadásul a konszolidáció nagy valószínűséggel e téren is segíti majd a korrekciót.

A DRAM-memóriaszegmens térnyerése – A DDR3 memóriák térhódítása elkerülhetetlenül folytatódik jövőre, ami jelentős mértékben a három- vagy akár négycsatornás memóriatechnológiák megjelenésének és elterjedésének köszönhető. A Kingston elnöke szerint a VLP (Very Low Profile – nagyon alacsony méretű) memóriamodulok felhasználási köre is nagymértékben bővülni fog, így kevesebb nyersanyagot kell majd felhasználni az új és már bevezetett modulok készítésekor egyaránt. Tu szerint nőni fog a kereslet a nagyobb sebességű memóriák iránt a professzionális felhasználók részéről, akiknek nagyobb teljesítményre van szükségük az audiovizuális tartalomkészítéshez és az alkalmazások felgyorsításához.

Erősödő kereslet a flash-memóriák iránt – Minden valószínűség szerint fokozódik a nagy kapacitású, nagy teljesítményű SD-kártyák (SDHC) iránti kereslet, elsősorban a nagy felbontású video- és fotóeszközök terjedése miatt. Az SDHC-k jelenlegi csúcskapacitása 32 GB, azonban 2009-ben a formátum olyan változásokon eshet át, amelyek lehetővé teszik a még nagyobb tárhely biztosítását is.

Biztonságos adattárolás 2009-ben is – 2008-ban erősödött a közszféra és a magánszféra adatainak biztonságos tárolása iránti igény. Ennek oka az adatvesztési botrányok növekvő száma, amelyek megmutatták, hogy a bizalmas és titkos adatok nem kellően gondos kezelése (nem tartják be a biztonsági szabályokat és nem használják a megfelelő technológiát) mekkora veszélyt rejt magában. A jövő év során várhatóan növekszik a hardveres titkosítású usb-flash meghajtók iránti igény, ezzel egyidejűleg pedig a meghajtók kapacitása is bővül.

A virtualizáció túl van a felfutási időszakon – A virtualizáció továbbra is izgalmas téma lesz, és előkelő helyet foglal majd el az informatikai vezetők és döntéshozók megoldásra váró feladatainak sorában. A Gartner – a világ vezető it-kutató és -tanácsadó cége – szerint a virtualizáció már túljutott a felfutási ciklusán, ezért valószínűsíthető, hogy a vállalatok a technológia előnyeit felismerve beépítik azt az informatikai infrastruktúrába. A memóriák szempontjából ez azt jelenti, hogy növelni próbálják majd a megtérülési és teljes tulajdonlási költséggel kapcsolatos mutatókat a virtualizációs projektek esetében. Elképzelhető tehát, hogy mindezt a virtuális kiszolgálók memóriakapacitásának növelésével fogják elérni, hiszen a nagyobb memória nagyobb teljesítményt és jobb skálázhatóságot jelent a virtuális gépek esetében.

Az SSD továbbra is meghatározó szereplő marad – A mozgó alkatrészek nélküli merevlemezekről (Solid-State Drive – nagy sebességű szilárdtest) egyre több szó esik majd, és a gyártók jelentős összegeket fektetnek be az ezzel kapcsolatos kutatás-fejlesztésbe. Azonban Tu szerint nem valószínű, hogy 2009-ben már általánosan elterjedt technológiává válna. Továbbra is túl drágák lesznek, mivel a flash-alapú SSD-k sokkal többe kerülnek majd, mint a hasonló kapacitású merevlemezek. Ugyanakkor a flash-memória piacán nagy a túlkínálat, ezért nem tartja elképzelhetetlennek, hogy komoly árcsökkenés következzen be, ezáltal pedig az SSD-meghajtók könnyebben elérhetővé válnak.Új, ipari SSD-szabványok – 2008-ban több olyan kifogás is felvetődött az új SSD-meghajtókkal kapcsolatban, amelyek jelentős része az új technológiákkal járó tervezési problémáknak tudható be. A finomításokat követően a vezető gyártók SSD-termékei piacképessé váltak. Ennek ellenére biztosra vehetjük, hogy a technológia fokozatos térnyerésével egyidejűleg új, a nagy teljesítményt és a kiváló minőséget biztosító szabványok kerülnek bevezetésre.

Környezettudatos informatika – A Kingston társalapítója szerint 2009-ben a környezettudatos informatika ugyanolyan fontos téma lesz, mint ma. Bár nem kifejezetten a manapság oly nagy népszerűségnek örvendő fenntartható fejlődés miatt, hanem sokkal inkább az elérhető megtakarítások kapcsán. Az egyre növekvő energiaköltségek mindenkit kedvezőtlenül érintenek, így ha a vállalatok alacsonyabb fogyasztású informatikai eszközöket használnak, azt nem pusztán természetvédelmi megfontolásból teszik, hanem mert az kedvezően hat a nyereségükre is. nAhogy a gazdasági visszaesés hatásai érezhetővé válnak, egyre inkább valószínűsíthető, hogy a memóriapiac kisebb szereplői is egyre súlyosabb nehézségekkel fognak szembenézniA többség nem éli túl a memóriapiac összeomlását Mindössze két, legfeljebb három vállalat éli túl a memóriapiac teljes összeomlását – írja a hwsw.hu a japán memóriagyártó, az Elpida közleményére hivatkozva. A cikk szerint, miután a DDR2 DRAM-ok ára a legtöbb gyártó önköltségi szintje alá esett, megkezdődött a kibocsátás csökkentése. Mindez azonban egyelőre hatástalannak bizonyult, az árak jelenleg is esésben vannak, és korábban elképzelhetetlen mélységeket értek el a napokban – a szereplők többsége a puszta életben maradásért küzd már. A jelenlegi olcsóságnak valószínűleg meglesz még a böjtje – figyelmeztet az Elpida.64 giga a zsebbenA Kingston Technology Company Inc., a világ egyik vezető memóriagyártója bejelentette, hogy forgalomba hozta a nagy kapacitású, 64 gigabájtos DataTraveler 150 (DT150) usb0 flash-meghajtót. A DT150 a legnagyobb kapacitású Kingston DataTraveler usb-meghajtó, amelyre a felhasználók biztonsági másolatot készíthetnek a merevlemezen található adataikról, és segítségével magukkal vihetik, illetve megoszthatják másokkal teljes zene-, videó-, fotó- és dokumentumgyűjteményüket. „Az új 64 GB-os DataTraveler 150 új szintre emeli a pendrive-okat, hiszen kis eszközben kínál hatalmas kapacitást” – mondta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere. „Mivel a zenék, fotók és más digitális tartalmak miatt nő a fájlok mérete, a nagy kapacitású usb-meghajtók iránti kereslet egyre erősebb. A DT150 kétségkívül kielégít minden ezzel kapcsolatos mai igényt” – tette hozzá Kaszál Norbert. A Kingston DataTraveler 150 kompatibilis a Windows Vista, XP és Windows 2000, a Mac OS X 10.3 (vagy újabb), valamint a Linux 2.6 (vagy újabb) rendszerekkel. Az eszközhöz öt év garanciát és 24 órás technikai támogatást ad a gyártó.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle