Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége a nyugodt videózásnakinformatika

Dotkom

Vége a nyugodt videózásnakinformatika

Az ESET Magyarországra vonatkozó, több százezer hazai felhasználó adatai alapján készült statisztikája szerint november során két új kártevő került fel a vírusok toplistájára. Az SWF/exploit.

CVE-2007-0071, mely világviszonylatban kizárólag a magyar toplistán szerepelt, a nem frissített Adobe Flash Playerek sebezhetőségét használja ki.

A NOD32 antivírust gyártó ESET statisztikai rendszere képes az egyes országokra lebontott vírusstatisztika közlésére is, így hónapról hónapra követhető például a Magyarországon felbukkanó vírusok toplistájának alakulása, amely több százezer magyar felhasználó adatai alapján áll össze. A lista egyaránt tartalmazza a vírusokat, a kémprogramokat és a kéretlen reklámprogramokat, azok elterjedtségének arányában.

Novemberben a top10-ben szereplő károkozók az összes magyarországi fertőzés mintegy 30 százalékáért voltak felelősek. A nemzetközi trendhez hasonlóan az autorun típusú – automatikus programfuttató fájlt használó – károkozók, továbbá a böngésző keresési beállításait módosító Win32/Toolbar.

MyWebSearch okozta a legtöbb bosszúságot a magyarországi számítógép-használóknak. A kéretlen reklámokat megjelenítő Virtumonde elsősorban Európában terjedt, és nálunk a lista első helyére került. A hazai top10-ből ugyanakkor hiányzik a világszerte elterjedt Win32/PSW.

OnlineGames kártevő, mely a számítógépes játékok jelszavait lopja el.

A magyar toplistán a korábbi hónapokhoz képest két új szereplő is helyet kapott. Az új fertőzésnek számító Win32/Patched.

BU a C:\windows\system32-ben lévő dmserver.dll állományt módosítja. A lista másik újonca, az SWF/exploit.

CVE-2007-0071, kizárólag a magyar top10-ben kapott helyet november során. A károkozó a nem frissített Adobe Flash Playerek sebezhetőségét használja ki. Az óvatlan felhasználók akár egy fertőzött internetes videó elindításával is megfertőzhetik számítógépeiket. Esetenként a weboldal-tulajdonosok tudta nélkül, egy rejtett támadás révén kerül fel a káros kód az oldalra, míg máskor a portál üzemeltetőjének aktív közreműködésével.

A szándékosan hibás szerkezetű, preparált swf-fájlok elindításakor a károkozó lefuttat egy kódot, melynek nyomán különböző fertőzések – például a jelszavak figyelésére szakosodott keyloggerek vagy a rejtőzködő, akár a komputer vezérlését is átvevő rootkitek – kerülnek a felhasználó számítógépére. Érdekesség, hogy a károkozó világviszonylatban már néhány hónappal ezelőtt megjelent, azonban a magyar felhasználóknál csak mostanában kezdett terjedni. A sebezhetőséget az Adobe Flash Player fejlesztői időközben javították, így a védekezéshez elegendő a programot a 10-es verzióra frissíteni. A Flash Player verziószámát egy flash videóra jobb gombbal kattintva az “About Adobe Flash Player” opció választásával ellenőrizhetjük, illetve az Adobe weboldalán (www.adobe.com/products/flash/about/) is megnézhetjük. Ugyanitt a Player Download Center linkre kattintva azonnal letölthetjük a program frissítését.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés