Connect with us

technokrata

Olcsó számítógép: áldás vagy átok?

Dotkom

Olcsó számítógép: áldás vagy átok?

A Fortune magazin előrejelzése szerint a jövő évben a korábbinál is nagyobb keletje lesz a 400 dollár alatti számítógépeknek. Ennek a hírnek az IT-szektorban egyelőre csak az Intel örül.

A National Retail Federation szerint az idei ünnepi szezon csalódást az Egyesült Államokban, hiszen az előzetes adatok szerint hat év óta nem volt olyan alacsony a boltok forgalom-növekedése, mint most. A számítástechnikai üzletágat különösen rosszul érintette a gazdasági válság, hiszen az amerikai piacok beszűkülése mellett a gyártók szomorúan vették tudomásul, hogy a világszerte érzékelhető recessziós félelmek miatt az informatikai fejlesztéseket jelentősen visszafogták a cégek. A hazai terepen elszenvedett veszteségek mellett az IT-szektor szereplőinek az exportkereslet lanyhulásával is szembe kellett nézniük.

Kivételek azonban itt is vannak, a leginkább figyelemre méltó ezek között a korábban a Napi Gazdaság által is kivesézett netbook. Ezekhez a leggyakrabban 9-11 colos, Windows XP operációs rendszerrel és Intel processzorral futó, internet-használatra optimalizált rendkívül könnyű laptopokhoz átlag 400 dollár alatti áron hozzájuthatnak a vásárlók. A netbook megjelenése jól érzékelhető piaci rést tömött be a fogyasztók és a legtöbb olcsó laptopba chipet szállító Intel legnagyobb örömére.

Az Intel az OLPC (minden gyereknek egy laptopot) program beindulását követően kezdte fejleszteni az Atom fantázianévvel ellátott, a nagyobb laptopokba és asztali számítógépekbe szerelt processzoroknál kisebb és olcsóbb chipjeit, amelyek mára a legkedveltebb netbookok alaptartozékává váltak. A félvezető-gyártó így a piaci prognózisok szerint nagyot kaszálhat a válságon, hiszen az olcsó laptopok elterjedése megbonthatja a korábbi piaci egyensúlyt.

Az Atom elterjedését követően az olcsóbb árkategóriájú számítógépeket vásárló közönség jelentős részét sikerült átcsábítani a legnagyobb rivális, az AMD háza tájáról, hiszen míg korábban az Advanced Micro Devices processzoraival szerelt számítógépek egy árnyalattal mindig olcsóbbak voltak Inteles társaiknál, az új chip megjelenésével ez a trend megfordult.

Azonban nem az AMD az egyetlen szereplő, amelyet az Intel magára haragított, hiszen a megbízható, ám az átlagnál olcsóbb laptopok elterjedésével a HP és a Dell érdekeltségei is sérültek. Az Intel felszerelte ugyan Atom chipjeivel az Acer és az ASUS netbookjait, de a két amerikai számítógép-gyártó óriás hallani sem akart az olcsó laptopokról, amelyek – mint bebizonyosodott – a tajvani cégeknek egyre több vásárlót, amerikai vetélytársaiknak pedig egyre nagyobb gondot okoznak.

A HP és a Dell továbbra is az elmúlt évek jól bevált stratégiáját követve próbál lépést tartani a távol-keleti tigrisekkel: látványos külső mögé rejti erőgépeit, amelyeket különleges szoftverekkel szerel fel, azt remélve, hogy ezzel ráveheti a vásárlókat, hogy mélyebben a zsebükbe nyúljanak. Ami azonban az Apple-nek sikerült, közel sem biztos, hogy két, korábban széles piaci szegmenst befogni kívánó társaságnak is menni fog. Ráadásul mind a Dell, mind a HP kevesli azt a hasznot, amelyet egy 400 dollár alatt piacra dobott netbook hozhat. „400 dollárnál nem lehet pénzt csinálni. A fogyasztók számára ugyan kecsegtető lehet egy ilyen ajánlat, de ezek nem nagyszerű masinák” – nyilatkozta nemrég a Fortune-nek az egyik amerikai óriás marketing igazgatója.

Az Atommal hajtott netbookok elterjedése újabb árháborút indíthat a laptopok piacán, olyan mértékűt, amelyre évek óta nem volt példa. A Szilícium-völgyben tevékenykedő cégek vezetői már most arról beszélnek, hogy a közeljövőben a nagy társaságok mindent megtesznek majd azért, hogy az akár épp működőképesnek mondott készülékeik piacra dobásával lejjebb nyomják az árakat anélkül, hogy ők maguk veszteséget realizálnának. Mindezt csak azért, hogy a korábban elvesztett piacaikat az olcsó netbookra áhítozó közönség megnyerésével visszahódítsák.

Egy a Fortune-nek nyilatkozó vállalatvezér némiképp nyersen, de rendkívül plasztikusan így fogalmazott: olyan ez, mint egy szarevő-verseny, a kérdés mindössze az, hogy vajon ki nyer: az, aki a legtöbbet eszi, vagy az, aki a legkevesebbet.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle