Connect with us

technokrata

Viszik a notebookok királynőjét

Dotkom

Viszik a notebookok királynőjét

Megtréfálja az egyik elemzőt a Macintosh: a csökkenő PC-piacon is kelendő maradt.

Kathryn Huberty, a Morgan Stanley elemzője az utóbbi időben szerzett néhány jó pillanatot az Apple-rajongóknak: lehetővé tette ugyanis, hogy rajta köszörüljék a nyelvüket. A hölgy már szeptemberben azt jósolta, hogy a válság miatt visszaeső PC-piacon csökkenni fog a Macintoshok iránti kereslet, és még most is tartja prognózisát, amikor kiderült, hogy tévedett – írja a Fortune.

Véleményét arra alapozza, hogy kevesebb pénzükből olcsóbb számítógépeket vesznek az emberek, ezért az 1000 dollárnál olcsóbb gépek jobban fognak muzsikálni. Ennek alapján úgy véli, hogy az Apple, amely nem szállt be az olcsó-PC-bizniszbe, gyengén fog szerepelni, részvényének ára 2009-en alatta marad a 100 dollárnak. Ezzel a jóslatával azonban egyedül van.

Amit nem vesz figyelembe az elemző az az, hogy a részpiacoknak is megvan a maguk dinamikája. A prémium notebookok és asztali gépek iránti kereslet egyelőre nem csökken, ráadásul a szegmensen belül az Apple növeli a súlyát. A vállalat Macintosh részlege 40 százalékkal bővítette árbevételét 2008-ban. A Macek eladásai a piac háromszorosával nőnek.

Technikai szempontból arra hívják fel a figyelmet a szakértők, hogy ha egyszer valaki megtapasztalta a Mac OS operációs rendszer előnyeit a Microsoft Windowszal szemben, azt nehéz visszatéríteni. Ezért sokan úgy vélik, hogy a válság nem azzal jár majd, hogy a windowsos gépek forgalma nő a Macek rovására, hanem azzal, hogy lassul az utóbbiak térnyerése az előbbiekkel szemben.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle