Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bezár, nemcsak elbocsát a szombathelyi mobiltelefon-beszállító

Dotkom

Bezár, nemcsak elbocsát a szombathelyi mobiltelefon-beszállító

A Laird globális gyártókapacitását 14, dolgozóinak számát 40 százalékkal csökkenti, a tőzsde örült a bejelentésnek.

A mobiltelefonokban használatos elektromágneses-interferencia-szűrőket gyártó Laird jövőre a mobilkészülékek iránti globális kereslet 10 százalékos visszaesésére számítva jelentős kapacitás- és létszámcsökkentést jelentett be – írta a Financial Times. A nagy-britanniai székhelyű csoport gyártókapacitását 14 százalékkal mérsékli, alkalmazottainak számát pedig ötezerrel, azaz 40 százalékkal faragja le ez év végéig. Az elbocsátásoknak ezzel nem lesz vége, 2009 első felében további létszámleépítést terveznek.

A csoport az elmúlt években egyébként folyamatosan külföldre szervezte ki tevékenységét, így a 14 600-as alkalmazotti gárdából már kevesebb mint ezren dolgoznak csak Nagy-Britanniában.

A 2008-as pénzügyi évben 20 millió fontba kerülhet az átszervezés: ebből 14 millió fontra rúg a készpénzigény, míg a többit a leírások viszik el. Az intézkedésektől a társaság évi 12 millió forint megtakarítást vár 2009-től.

A Laird bezárja amerikai gyárát és ez a sors vár a szombathelyi üzemre is, miközben több gyártást telepít Mexikóba és Kínába.

A korábbi beszámolók még csak arról szóltak, hogy Szombathelyen erős létszámleépítést hajt végre a cég, de a gyárbezárásról ez az első konkrét hír. Az FT cikkét a a Napi Online kérdésére hazai társaság nem kívánta kommentálni.

A Laird 2005-ben azért nyitott üzemet Szombathelyen, hogy termelését közelebb hozza az egyik legnagyobb megrendelőjéhez, a Jabil Circuit üzeméhez, s így pénzt és időt takarítson meg. A Jabil Circuit azóta bezárta gyárát, a Laird Technologies szombathelyi egysége viszont továbbra is kapott megrendeléseket és 700 embert foglalkoztatva tovább működött.

Ola Fredriksson, a Laird Technologies magyarországi ügyvezetője a Vas Népe megyei lap online kiadásának nyilatkozva korábban elmondta: a telefonok iránti kereslet hirtelen, és olyannyira drasztikusan lecsökkent, hogy novemberben a vállalat kénytelen volt leépíteni a kölcsönmunkásait, a megmaradt 375 közül 127-nek pedig pénteken jelentették be, hogy február 5-ével megszűnik a munkahelye.

A Laird részvényei erősödéssel reagáltak a bejelentésre, de az elmúlt egy évben 80 százlékot zuhant az árfolyam a fogyasztói elektronikai piac lassulását jósoló prognózisok okán.

Tovább
Hirdetés



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés