Connect with us

technokrata

Álvírusirtók

Dotkom

Álvírusirtók

Nincs kegyelem: per és befagyasztott számlák az internetezők kihasználásáért.

Sikerrel indított harcot az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) a hamis biztonsági programok terjesztői ellen. Egy marylandi szövetségi bíróság befagyasztotta az Innovative Marketing és a ByteHosting Internet Services számláit, miután a bizottság feljelentette őket ál-antivírusok terjesztéséért.

A vád szerint a két vállalat legális cégek és szervezetek – többek közt az Economist, az jéghoki-liga (NHL) és a baseball-liga (MLB) – honlapjainak látogatóit támadták meg oly módon, hogy az oldalakat böngészők képernyőjén hamis biztonsági riasztásról szóló pop-up ablakok jelentek meg. A kéretlen reklámok aztán egy antivírus szoftver honlapjára invitálták a látogatókat, ahol pedig egy ingyenes fertőzöttség-ellenőrzést javasoltak elvégezni. A vírusszkennelés természetesen valamennyi felhasználó gépén számos veszélyes vírust és fertőzést talált, ezért a honlap sürgősen egy védelmi szoftver beszerzését javasolta. A honlap az alábbi programokat kínálta 39,95 dollárért: WinFixer, WinAntivirus, DriveCleaner, WinAntispyware, AntivirusXP és XP Antivirus 2008.

Természetesen a programok hatástalanok voltak a vírusokkal és a kémprogramokkal szemben, ám mire ezt a felhasználók észrevették, már késő volt: megdöbbentő módon több mint egy millió felhasználó dőlt be a csalóknak. „A közel 40 dolláros árnak köszönhetően az ál-antivírusok terjesztői több mint 40 millió dolláros (vagyis mintegy 800 millió forintos) illegális – és adómentes – jövedelemre tettek szert.” – mondta Alex Eckelberry, az ál-antivírusokat a Vipre Antivirus és Antispyware, valamint a CounterSpy kémprogram-eltávolítóval nyomon követő Sunbelt Software vezérigazgatója.

A Sunbelt által kiadott havi fertőzöttségi toplistában például gyakori szereplő volt a WinAntivirus és az Antivirus XP is. A bíróság a két cég számláinak befagyasztása mellett magánszemélyeket is elítélt: Daniel Sundin, Sam Jain, Marc D´Souza, Kristy Ross és James Reno már nem ismeretlenek a hatóságok előtt: Jaint például 2005-ben egy kaliforniai bíróság már 3 millió dolláros büntetésre ítélt, mivel hamis Symantec termékeket árult. A cégeket egyébként változatos helyszínekről, például Kijevből és Ohióból is irányították.

Valamennyi vádlottat eltiltották biztonsági szoftverre utaló domain használatától és regisztrációjától, ami azért érdekes, mert a Sunbelt statisztikái szerint csak az Innovative Marketing közel ezer ilyen tartalmú domaint regisztráltatott.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle