Connect with us

Egy kézbe kerülhetne a kormányzati informatika

Dotkom

Egy kézbe kerülhetne a kormányzati informatika

Több kezdeményezéssel is előállt a közelmúltban az Inforum szervezet, egyebek között létrehozott egy új portált, amely az ötven év feletti korosztályt igyekszik megismertetni az internetezéssel, emellett egységes kormányzati informatika kialakítását sürgette.

Az 50 fölöttiek is beléphetnek a digitális korszakbaMagyarországon az 50 év felettiek korosztályából mintegy 350 ezer ember használja az internetet. Az Inforum stratégiai célja, hogy 2010 végéig egymillió új felhasználót segítsen az internetre, elsősorban az 50 fölötti korosztályok tagjai közül. Az Inforum ebben az évben két olyan programot is szervezett, amelynek segítségével az 50 év felettiek kedvet kaphatnak az informatika, illetve az internet használatához. Az egyik az Unoka-Nagyszülő Informatikai Verseny, míg a másik az “50 fölötti internetezők első házibulija” volt. A legutóbbi, harmadik program a www.50plusz.

NET webportál. Ennek célja, hogy segítse és fejlessze az 50 fölötti generációk digitális és informatikai eszközhasználatát, tudását és készségét, és aktív alkotásra, kapcsolatteremtésre serkentse őket.

Az Inforum fontosnak tartja, hogy az érettebb korosztály is otthonosan érezze magát az interneten és a digitális világban. Ez az a generáció, amelyik még nem született bele az informatikai eszközökkel segített korszakba. A civil szervezet véleménye szerint az idősebb generációk tudását, bölcsességét, véleményét meg kell osztani a fiatalabbakkal, és ezért is szükséges a bevonásuk a digitális világba. Az Inforum határozott véleménye, hogy az információs, kommunikációs és digitális eszközök használatával javítható az életminőség, hiszen a tájékozódás, a kapcsolatok ápolása, az ügyintézés, a tanulás, a szórakozás könnyebbé válik. Épp ezért elengedhetetlen, hogy az érettebb korosztály éljen ezen eszközök szolgáltatásaival, hiszen nekik még nagyobb szükségük van ezekre az előnyökre. Az Inforum nekik szánta az 50plusz.

NET portált, ami kaput nyit a digitális világba való belépésükhöz.

Az 50plusz.

NET portál a kezdő számítógép-használók számára is érthető nyelven igyekszik széles körű információt nyújtani emberekről és informatikai eszközökről, azok kapcsolatáról. Azok sem fognak unatkozni, akik már nem kezdő szinten használják a digitális eszközöket. Az informatikai eszközök használatához közérthető formában találhatnak tananyagokat, leírásokat, ismertetőket.

A portál lehetőséget nyújt az információszerzésen túl a tudás és a személyes értékek megosztására is.

Inforum-kezdeményezés az egységes kormányzati informatikáértAz Inforum stratégiai elképzelése szerint a jövőben szükséges lenne egy olyan tárca létrehozása, amely az ország technológiai és társadalmi modernizációjának motorja lenne. Ebben kulcstényező az infokommunikáció, de megfontolandó az is, hogy az információs társadalom, telekommunikáció kérdései mellett a felsőoktatás és kutatás-fejlesztés is helyet kapjon egy “jövőügyi” minisztérium keretei között. Sajnos a jelenlegi gazdasági helyzet nem a nagy távlatok építésének ideje, hanem a sokat halasztott feladatok gyors megvalósításáé. Ezért is szükséges a kormányzat informatizálásának végigvitele, a hátrányos helyzetűek (települések és egyének) bekapcsolása az ország digitális vérkeringésébe, az infokommunikációs szektor húzószerepének megőrzése, az európai uniós e-Inclusion politikák (különösen az e-kormányzatra, az idősödésre és e-egészségügyre vonatkozóak) végrehajtása, hiszen ezek a lépések nemcsak Magyarország modernizálódását biztosítják, hanem jelentősen növelik a belső és külső piacot, a vállalkozások és a közszféra bevételeit. Ezért az Inforum hasznosnak látná, hogy az informatika és távközlés kérdéseivel egy – akár tárca nélküli – miniszter foglalkozzon. Úgy véljük, hogy a MeH EKK apparátusa alkalmas kiindulási alapot biztosít e feladat ellátásához – olvasható az Inforum által a Magyar Országgyűlés E-befogadásügyi Eseti Bizottságának országgyűlési képviselőihez írt levélben.

Az 50plusz.

NET portál a kezdő számítógép-használók számára is érthető nyelven igyekszik széles körű információt nyújtani emberekről és informatikai eszközökről, azok kapcsolatáról.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom