Connect with us

technokrata

Mindkét kezével mobilozik a magyar

Dotkom

Mindkét kezével mobilozik a magyar

A harmadik negyedében már 117 mobil-előfizetés jutott 100 magyarra.

A harmadik negyedévben 231 ezerrel nőtt mobil-előfizetések száma, s az időszak végére majdnem elérte a 11,8 milliót. Az előfizetői állomány az előző év azonos időpontjához képest 1,3 millióval, 12 százalékkal lett magasabb. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 658 ezerrel emelkedett, de részarányuk csökkent. A negyedév végén 100 lakosra 117 mobil-előfizetés jutott.

A mobilhálózatban a negyedév folyamán 10 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban, eközben 15 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő. Egy előfizetésre átlagosan 340 percnyi beszélgetés jutott, ami 3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Eközben a vezetékes fővonalak számának éves szintű esése nem lassul: 2008 harmadik negyedévének végén – az előzetes adatok szerint – 3,2 millió vezetékes fővonal volt üzemben (ennek 7,6 százaléka kábeltévés), 138 ezerrel kevesebb, mint 2007 azonos időpontjában, és 54 ezerrel kevesebb, mint június végén. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma az időszak végén 31,4 volt.

Az egy vezetékes vonalra jutó beszélgetések (adatcélú forgalom nélküli) időtartama 447 perc volt, ami 4 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Az árak mérséklődése és a gyakran jelentős ingyenes idősávot is tartalmazó akciós díjcsomagok terjedése nyomán az előfizetők kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgetnek, mint mobiltelefonról.

Az összes telefonbeszélgetés időtartamának 74 százalékát mobilkészülékekről indított hívások tették ki. A vezetékes vonalról kezdeményezett internet célú hívások száma 57, időtartama 60 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A 3. negyedévében az internetszolgáltatók száma 399 volt, 63-mal több, mint egy évvel korábban. 34 cég tudhatja magának az előfizetések 90 százalékát. Az internet-előfizetések száma 5 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez és 30 százalékkal 2007 azonos időszakához képest. A változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet.

A széles sávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, 35 százalékkal, az xDSL-előfizetések ennél kevesebbel, közel 16 százalékkal. A széles sávú (kábel- és xDSL-) internet-előfizetések száma egy év alatt 24 százalékkal nőtt. Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a harmadik negyedévben túllépte a 35,6 milliárd forintot, ami folyó áron 22 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle