Connect with us

technokrata

Nem kell az okostelefon?

Dotkom

Nem kell az okostelefon?

Lassuló ütemben, de nő az okostelefon-piac, jövőre sem várható változás.

Visszaesett az okostelefon-piac növekedése – írja a Világgazdaság. A lap az amerikai Gartner piackutató elemzését idézi, melynek legutóbbi jelentése szerint az idei harmadik negyedévben összesen 36,5 millió számítógépes képességekkel felruházott mobiltelefont értékesítettek, 11,5 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A kilátásokat mérlegelve sem számítanak változásra a kereskedők, s az elemzések szerint jövőre is lassuló növekedéssel lehet számolni. A mobilszolgáltatók pedig – kétéves hűségnyilatkozat fejében – egyre több okostelefont adnak a listaárnál olcsóbban, de az előfizetők többsége még mindig soknak tartja a havidíjas adatcsomagok árát. A piacot ebben a szegmensben is a Nokia vezeti 42,4 százalékkal, de a verseny fokozódásának hatására a finn cég részesedése első ízben csökkent az egy évvel korábbihoz képest, részben azért, mert a társaság eddig nem volt jelen az érintőképernyős kategóriában. A napokban Barcelonában bejelentett első ilyen csúcskészülék, az N97-es tényleges piacra lépése viszont még hónapokat várat magára, Magyarországon is a jövő év első felében kerülhet piacra.

Beleerősített ugyanakkor a BlackBerry márkanevű készülékeket gyártó Research In Motion (RIM), amely több mint 80 százalékot nőtt a harmadik negyedévben, és számos új telefonnal rukkolt elő az év végi hónapokra. A mobiltelefon-piacra két éve belépő Apple megszilárdította harmadik helyét. A cégnek ma ugyanakkor kétmillió darabos beragadt készlete van az IPhone-ból. Jövőre a tavjvani Acer is beszáll a piacra: okostelefonját 2009 első negyedévében dobja piacra, Nyugat-Európában és Oroszországban.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle