Connect with us

technokrata

Bűnüldözés gombnyomásra

Dotkom

Bűnüldözés gombnyomásra

Bár már az Országos Rendőr-főkapitányság birtokában van az a számítógépes tudásmenedzsment-rendszer, melynek használatával nagyon rövid idő alatt lehet több száz vagy több ezer dokumentumot összehasonlítani s – a megadott kulcsszavak alapján – a kapcsolódási pontokat megtalálva elősegíteni a hatékonyabb nyomozást, a szoftver itthoni rendőrségi honosítása most zajlik.

A bűnügyi felderítések speciális és gyors megoldására alkalmazható Infovadász elnevezésű tudásmenedzsment-rendszert (Napi, 2008. április 2., 9. oldal) – az európai rendőrségek közül elsőként – a közelmúltban (Napi Online, 2008. október 7.) vette át Bencze József országos rendőrfőkapitány. A tervek szerint az Infovadász program országszerte, valamennyi rendőrkapitányságon hozzáférhető lesz az erre kiképzett munkatársaknak. Most készült el az a forgatókönyv, amelynek alapján meghatározzák, hová telepítsék első körben a rendszert – mondta a Napi Informatika megkeresésére Kunos Imre nyugállományú rendőr ezredes, a fejlesztésben részt vevő egyik szakember. Tájékoztatása szerint a Robotzsaru – mintegy 35 millió dokumentumot tartalmazó – adatbázisainak összevonása, illetve az Infovadász rendszerbe gyűjtése elkezdődött, ezután választják, illetve képzik ki azokat a munkatársakat, akik jogosultak lesznek az Infovadászban való adatkeresésre. A rendszer üzembe állításához a tervezett helyszíneken számos feltételnek kell teljesülnie, kedvező esetben – várhatóan a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, a Nemzeti Nyomozó Irodánál, esetleg a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon – a jövő év közepétől megkezdődhet az Infovadász működtetése. Ezzel gyorsabbá válhat a nyomozás, az összehangolt információk alapján könnyebb lesz megerősíteni vagy másik, illetve újabb irányba terelni a rendőri munkát.

A magyar mellett harmincnál több idegen nyelven működtethető tudásmenedzsment-rendszert a Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Zrt. (Montana) vezetésével, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (Sztaki) és az Akadémia Nyelvtudományi Intézete, valamint az ORFK szakemberei fejlesztették ki. A mintegy 3,5 évig tartó munkához a résztvevők konzorciumot alkottak, az anyagi forrás nagy részét, mintegy 400 millió forintot a “Tudásmenedzsment eszköz kifejlesztése az európai bűnüldöző szervek számára” elnevezésű pályázaton, a Jedlik Ányos program keretéből nyerték el, ezt a Montana saját erőből csaknem 190 millióval toldotta meg.

A rendőrség olyan, egységes információtechnológiai eszközhöz jutott, amely az adatok gyors előkeresésével, feldolgozásával hatékonyabbá teheti a nyomozó munkát, hiszen a számítógépen keresztül “egyszerre” több ügyhöz kapcsolódó összefüggéseket lehet keresni, illetve találni összegezte a Napi Informatikának Vadász Pál, a Montana elnök-vezérigazgatója. Az Infovadász rendszer hatékonyságát erősíti, hogy az adatbázis része a teljes szinonimaszótár, valamint szinte minden argó-, illetve jasszkifejezés. Ez utóbbi minél árnyaltabb listáját – egy évig tartó munkával – külön nyelvész végezte. A teszteléseknél korábbi, már lezárt nyomozások ügyeit dolgozták föl – a Montana nem tekinthet be a Robotzsaru adatbázisba -, az Infovadász program életképességét mutatja, hogy a dokumentumokból a tartalmak közötti összefüggések egyforma végeredményre vezettek.

A rendszerek rendszerének nevezett program – megfelelő honosítással – más területeken, például ügyészségeken, bíróságokon vagy gyógyszerkutatásoknál is alkalmazható. Különösen ott lehet hasznos, ahol nagyszámú dokumentumból kell kiszűrni az adott munka folytatását előlendítő összefüggéseket.

A rendőrség olyan, egységes információtechnológiai eszközhöz jutott, amely az adatok gyors előkeresésével, feldolgozásával hatékonyabbá teheti a nyomozó munkát.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek